"Decizia de rating reflecta probabilitatea de a retrograda compania in viitorul apropiat deoarece observam presiuni tot mai mari asupra profiliului de risc de business al Transgaz", noteaza S&P intr-un comunicat.

Temerile exprimate de S&P se refera la tarifele stabilite de autoritati in domeniul transmisiei de gaze si la influenta Guvernului asupra reglementarii.

"Am inteles ca autoritatea romana de reglementare ia in calcul revizuirea mecanismului actual de stabilire a tarifelor in domeniul transmisiei de gaze pentru a permite Transgaz sa recupereze partial venituri in contul volumelor de gaze pierdute in perioada de reglementare incheiata in iunie 2012. Pe de alta parte, discutiile recente ale Transgaz cu autoritatea indica inrautatirea perspectivelor de recuperare. In opinia noastra, situatia nu se incadreaza in parametrii de vizibilitate si predictibilitate a reglementarii constatati anterior", se spune in comunicat.

Totodata, agentia de rating considera ca revizuirea politicii salariale de la Transgaz de catre autoritati a fost "prematura", subliniind "riscuri importante de reglementare intr-o tara unde aceasta nu este independenta de guvernare".

Mai mult, S&P avertizeaza ca situatia financiara a companiei ar putea fi afectata de presiunile si asteptarile din partea Guvernului pentru "dividende semnificative".

"Anterior, am inteles ca distribuirea a 90% din profit ca dividende este o masura temporara, aplicata la toate companiile de stat din Romania pentru a sprijini bugetul national. Transgaz vrea sa balanseze dividendele mai ridicate prin reducerea cheltuielilor de capital (buget de investitii - n.r.) pe termen mediu. Credem ca acest obiectiv este unul dificil, tinand cont de investitiile semnificative necesare pentru modernizarea retelei romane de transmisie a gazelor. In consecinta, exista riscul deteriorarii pe termen lung a situatiei de credit, de altfel solida in perspectiva istorica", scrie S&P.

Astfel, agentia precizeaza ca ar putea cobori ratingul Transgaz cu mai mult de o treapta daca incertitudinea din zona reglementarii va continua, sau daca se va constata o "deteriorare substantiala a politicii reglementate de remunerare".

Transgaz Medias este operatorul retelei nationale de transport al gazelor naturale. Compania este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.