Ancheta, care poate conduce la punerea sub acuzare a celor cinci analisti S&P, face parte dintr-o investigatie mai ampla a unei serii de retrogradari, care au determinat vanzari masive de active italiene in ianuarie si au amplificat frustrarea legata de agentiile de rating.

Oficialii europeni au afirmat in mai multe randuri ca agentiile de rating s-au grabit sa retrogradeze tari europene, in pofida programelor de ajutor si a masurilor de austeritate adoptate.

Procurorii italieni cerceteaza posibile manipulari ale pietei si abuzuri de informatii privilegiate. Agentia de rating neaga insa ca ar exista motive pentru o ancheta.

"Consideram ca presupusele acuzatii sunt nefondate si nu sunt sustinute de dovezi. Vom continua sa aparam cu fermitate actiunile si reputatia companiei, precum si pe cea a angajatilor", se arata intr-un comunicat al S&P, preluat de Mediafax.

Frustrarea Italiei fata de agentiile de rating a crescut din nou in mai, dupa ce Moody's a recurs la o retrogradare in masa a sectorului bancar al tarii. Bancherii italieni si oamenii de afaceri au calificat decizia drept un atac iresponsabil asupra unei tari care trece printr-un program dificil de reducere a cheltuielilor si de reforme pentru controlul indatorarii.

Procurorii din orasul Trani afirma ca rapoarte ale S&P privind sistemul bancar si economia Italiei, dar si ale Moody's si Fitch, au fost "scapate" spre public cel putin o data in timpul sedintelor bursiere, antrenand scaderi majore pe piata de capital de la Milano.

De asemenea, autoritatile afirma ca unele rapoarte contin date incorecte. Anchetele separate vizand Moody's si Fitch ar urma sa fie finalizate in iunie, potrivit sursei citate.

Procurorii din Trani au inceput investigatia dupa plangeri din partea a doua grupuri pentru drepturile consumatorilor. Acuzele celor doua grupuri au fost anterior respinse de tribunale din Roma si Milano.

Cele trei mari agentii de rating au fost criticate puternic la nivel global pentru ca nu au anticipat criza creditelor din 2008-2009. De asemenea, Statele Unite au reactionat cu indignare in august anul trecut, cand S&P a lasat cea mai mare economie a lumii fara ratingul maxim "AAA", insa nu au mers atat de departe incat sa deschida procese impotriva agentiilor.