Astfel, ratingul atribuit BCR pentru depozite pe termen lung in moneda locala a fost coborat de la "Baa2" la "Ba1", iar calificativul pentru depozite pe termen lung in valuta a fost redus de la "Baa3" la "Ba1", ambele cu perspectiva negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Scaderea ratingului BCR de catre Moody's la "Ba1" are un impact limitat, deoarece banca beneficiaza de o lichidate solida, sustinuta de o baza de depozite stabila si consistenta, de pozitia de lider de piata si de sprijinul grupului Erste, potrivit unui comunicat transmis de BCR.

"Modificarea ratingului are un impact limitat asupra BCR, intrucat banca beneficiaza de lichiditate solida, sustinuta de cea mai mare si mai stabila baza de depozite din Romania. BCR ramane liderul pietei in ceea ce priveste atragerea de depozite (+2,6% crestere anuala) si acordarea de credite, astfel ca banca dispune de toate mijloacele pentru a sprijini cresterea economica a Romaniei", se arata intr-un scurt comunicat care prezinta pozitia bancii fata de decizia anuntata joi dimineata de Moody's.

BCR a continuat in acest an sa-si consolideze pozitia de lider, cu o cota de piata de 20% dupa active, iar portofoliul de credite a continuat sa creasca, in pofida cererii "destul de firave", precizeaza institutia.

Totodata, BCR dispune de sprijinul grupului Erste, care si-a crescut expunerea pe Romania cu aproape 2 miliarde euro din martie 2009, la 8,5 miliarde euro, noteaza banca.

Totodata, ratingurile Raiffeisen Bank SA pentru depozite pe termen lung in moneda locala si valuta au fost coborate de la "Baa3" la "Ba1", cu perspectiva stabila, potrivit unui alt comunicat remis joi de Moody's. Agentia a coborat calificativele subsidiarelor Erste din Cehia si Romania, confirmand totodata ratingul unitatii din Ungaria.

In cazul Raiffeisen, Moody's a retrogradat subsidiarele din Slovacia, Romania si Ucraina si a confirmat ratingul diviziei din Rusia, scrie Mediafax.

Actiunile au fost determinate de actiunile de rating efectuate miercuri de Moody's pentru sapte banci din Germania, inclusiv Commerzbank, si trei din Austria, respectiv Erste, Raiffeisen si UniCredit Bank Austria, care controleaza si subsidiarele din Europa Centrala si de Est a grupului italian UniCredit.

Agentia considera ca grupurile financiare amintite sunt vulnerabile la conditiile dificile de pe unele piete din Europa Centrala si de Est si la noi socuri provocate de criza din zona euro.

Ratingul Erste Group Bank a fost coborat miercuri cu doua trepte, la "A3", in timp ce calificativele Raiffeisen si UniCredit Bank Austria au fost reduse cu cate o treapta, la "A2", respectiv "A3".