Ponta a precizat ca a discutat cu premierul moldovean, Iurie Leanca, acesta informandu-l ca Guvernul de la Chisinau s-a reunit tot sambata dimineata, pentru propriile proceduri aferente acestui acord.
"Din punctul meu de vedere, in special Moldova va avea o perioada de presiuni din partea Rusiei pentru faptul ca a semnat acest acord si eu cred ca prima tara care are datoria sa faca, nu sa dea din gura, sa vorbeasca, cum s-a intamplat zece ani, vorbe goale, ci chiar sa faca ceva este Romania", a spus Ponta.
El a cerut ministrilor ca, in urmatoarele saptamani, sa intensifice procedurile de aprobare a acordurilor bilaterale cu Moldova pentru domeniile pe care le gestioneaza.
Republica Moldova, Ucraina si Georgia au semnat, vineri, acorduri de asociere cu Uniunea Europeana.
Guvernul s-a reunit sambata, la ora 12, intr-o sedinta extraordinara pentru a aproba proiectul de lege privind ratificarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeana, precum si o ordonanta de urgenta necesara construirii gazoductulului Iasi-Ungheni, a anuntat premierul Victor Ponta.
Ministerele Economiei din Romania si Republica Moldova au semnat un acord pentru constructia unei conducte de gaze intre cele doua tari, pe ruta Iasi si Ungheni, avand ca obiectiv interconectarea sistemelor de transport al gazelor naturale.
Constructia gazoductului care va lega retelele din Romania si Republica Moldova pe traseul Iasi-Ungheni a inceput anul trecut, investitia totala se ridica la 23-24 milioane euro.
Gazoductul va putea transporta, intr-o prima faza, 500 milioane metri cubi, iar intr-o etapa urmatoare va fi construita o statie de comprimare. Pentru a atinge capacitatea maxima, va fi nevoie si de constructia unui gazoduct intern suplimentar, care sa lege Ungheni de Chisinau.
ANRE: Romania va exporta in 2-3 ani gaze in R. Moldova, Bulgaria si Ungaria
La demararea lucrarilor pentru conducata de gaze, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Niculae Havrilet, declara ca Romania va exporta in 2-3 ani gaze in Republica Moldova, Bulgaria si Ungaria, odata ce vor fi construite conductele de interconectare.
Exportul de gaze este o cerinta a Comisiei Europene, care a criticat Romania pentru lipsa retelelor de interconexiune a retelelor de gaze cu statele vecine.
Consumul de gaze al Republicii Moldova este de 0,9 miliarde metri cubi, a mai afirmat Havrilet, Comparativ, Romania consuma anual 14 miliarde de metri cubi, din care circa 80% din productia interna. Cei mai mari producatori sunt OMV Petrom si Romgaz.
Proiectele de conectare a conductelor de gaze ale Romaniei cu statele vecine se afla in discutii la nivel politic de mai multi ani. Deocamdata, Romania are o conducta de gaze doar cu Ungaria, a carei constructie a fost finalizata in 2010, dupa aproximativ zece ani de discutii.