Ponta la gazoductul Iasi-Ungheni: "Se lucreaza, nu e important daca se termina in decembrie sau februarie"
Premierul Victor Ponta viziteaza santierul gazoductului Iasi-Ungherni. Sursa foto: Mediafax
Premierul Victor Ponta a declarat, pe santierul gazoductului Iasi-Ungheni, la iesirea din Vulturi (Iasi), ca este multumit de stadiul lucrarilor si ca graficul se respecta, spunand ca nu are importanta daca se termina in decembrie sau februarie, importanta fiind "valoarea pe structura de energie".
Premierul a spus ca a venit sa vada stadiul lucrarilor pentru ca era la Iasi si a vrut sa vada cum se lucreaza, insa nu el trebuie sa monitorizeze lucrarile, aceasta fiind treaba autoritatilor locale, a constructorului si a Ministerului Energiei.
Prim-ministrul a adaugat ca va merge la Bruxelles impreuna cu premierul moldovean, Iurie Leanca, pentru a discuta despre finantarea europeana a celorlalte proiecte energetice comune, informeaza Mediafax.
"Gazoductul este unul din proiecte. Avem mai departe celelalte proiecte de interconectare energetica. Romania face cat poate de mult. Aici sunt 27 de milioane de euro, tot proiectul. 20 de milioane sunt ai Romaniei si 7 din fonduri europene. Pentru celelalte proiecte care tin de interconectarea cu energie electrica, cu statiile de transformare, costa foarte mult. Orice putem obtine ca sprijin din partea UE vreau sa obtinem. In sfarsit, sa si facem ceva din partea Romaniei pentru Republica Moldova", a afirmat Victor Ponta.
Intrebat de jurnalisti despre termenul de finalizare a lucrarilor, Ponta a spus ca nu conteaza daca va fi decembrie, ianuarie sau februarie, important fiind ca de anul viitor Republica Moldova "nu va mai depinde 100% de gazul venit dintr-o singura parte".
La plecarea de pe santier, unde a stat mai putin de 15 minute, Ponta i-a spus sefului de santier sa aiba grija ca jurnalistii vor veni mai tarziu sa vada daca mai sunt muncitori: "Am incredere in dumneavoastra. Peste o ora vor veni jurnalistii, din nou, sa filmeze si sper ca mai sunteti aici. Va zic eu, stiu eu ca asa fac".
Sambata dupa-amiaza, la iesirea din localitatea Vulturi, unde sunt depozitate conducte pe o lungime de cativa kilometri pentru gazoductul Iasi-Ungheni, sunt cativa muncitori care sudeaza tevi si trei utilaje.
Presedintele Traian Basescu a inspectat, in 20 septembrie, santierul gazoductului din localitatea ieseana Rediu, unde nu era niciun muncitor, ci doar un paznic.
Basescu a spus ca lucrarile nu pot fi gata in decembrie, ci poate in februarie, adaugand ca cei de la Uniunea Europeana stiu ce se intampla pe acest santier si nu pot fi mintiti ca se termina in decembrie. "Poti sa faci spectacol de sunet si lumini la Rosia Montana, sa bagi niste mineri in galerie turistica si sa-i scoti si rezolvi problema. Aici nu e turism, e geopolitica. Se uita o Europa intreaga la noi sa vada daca suntem seriosi sau nu. La Bruxelles se stie ca a inceput lucrarea si ca din decembrie Moldova va fi in siguranta. Nimeni nu pune problema ca trebuie sa ne sacrificam noi si sa dam gaze Republicii Moldova. Romania este interconectata cu Ungaria, putem aduce gaze si din Norvegia, de oriunde, pe care le-ar plati moldovenii. Sa-i dam drumul odata. Voi veni pe santier cand incepem sa sapam", a declarat seful statului.
El a mai spus ca ii pare rau ca Victor Ponta si Iurie Leanca au luat parte la un "spectacol public" atunci cand au participat la inaugurarea lucrarilor gazoductului.
Consortiul care construieste conducta de gaze Iasi-Ungheni (Republica Moldova), format din companiile Habau PPS Pipeline Systems - Austria, Inspet si IPM-Partners (Romania), a sustinut ca va respecta termenul contractual pentru executia "firului principal" al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013.
Contractul pentru constructia tevii de gaz a fost semnat in 21 august intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si firmele membre ale consortiului.
ANRM a transmis, tot in 20 septembrie, un comunicat in care arata ca pana la 20 decembrie 2013 urmeaza sa fie finalizat firul principal al conductei, asa cum s-a angajat constructorul. Conducta are o lungime de 32,19 kilometri pe teritoriul Romaniei.
Pe acelasi subiect: