Romania incepe sa livreze gaze catre Chisinau, de saptamana viitoare. Gazoductul Iasi-Ungheni, investitie de 120 mil. euro, inaugurat de ziua independentei R.Moldova
Chiar in ziua in care isi sarbatoreste independenta Republica Moldova, a fost inaugurat gazoductul Iasi-Ungheni, prin care Chisinaul isi va asigura independenta energetica fata de Federatia Rusa. Livrarea de gaze naturale va incepe saptamana viitoare, insa gazoductul va functiona la capacitate totala abia peste doi ani. Instalatiile au costat 120 de milioane de euro, din care partea romana a achitat peste 70 de milioane.
Gazoductul Iasi-Ungheni a fost inaugurat de premierii Romaniei si Republicii Moldova, Victor Ponta subliniind cu acest prilej ca gazul din Romania nu doar ca va fi mai ieftin, dar prin acest proiect Moldova nu va mai sta niciodata cu frica de a ramane fara energie.
"Cred ca prin inaugurarea de azi dam un mesaj pentru toata lumea si as vrea sa fim prieteni cu toata lumea, dar mesajul sa fie foarte clar: Moldova si Romania, ca sa fie cu adevarat independente, au nevoie si de energie, asa cum avem nevoie si de toate celelalte resurse. Impreuna putem sa fim cu adevarat independenti si impreuna putem sa fim cu adevarat respectati pentru asta si acesta e mesajul pe care il dam astazi Europei si tuturor. Sunt convins ca acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar va fi sigur si in felul asta niciodata Moldova nu va sta cu frica de a ramane fara energie", a declarat premierul Ponta, citat de Mediafax.
Ponta a adaugat ca, in ciuda parerilor sceptice cu privire la proiect, cu sprijinul CE s-a reusit finalizarea proiectului in termenul de un an.
Premierul roman s-a aratat convins ca pretul gazelor va fi mai ieftin, dar la fel de ambele parti ale Prutului, insa a refuzat sa precizeze daca gazul va fi furnizat de Transgaz sau de Petrom, el subliniind ca ambele sunt companii romanesti aflate in competitie.
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, a precizat ca in prezent se afla in ultima etapa de finalizare contractele de furnizare a gazului, iar primele cantitati vor fi livrate incepand cu 1 septembrie.
"Aceste proiecte nu sunt orientate impotriva altcuiva, ci sunt in interesul Republicii Moldova (...). Asta inseamna ca vom fi mult mai siguri ca nimeni nu va putea sa ne creeze probleme, sa ne ameninte, dar vom avea o relatie absolut normala, absolut civilizata", a afirmat Leanca.
El a adaugat ca, din pacate, interconectarea cu Romania privind retelele eneregtice este intarziata, in conditiile in care energia este in Romania cu 40% mai ieftina decat cea achizitionata de Republica Moldova, si a promis ca in doi ani sa fie realizata si aceasta interconectare.
Proiectul gazoductului va fi complet peste doi ani, cand vor fi finalizate cele doua statii de crestere a presiunii. Aceste instalatii au un cost total de 120 milioane euro, iar partea romana a alocat deja cele 72 milioane de euro care ii revin.
De asemenea, Republica Moldova trebuie sa realizeze conexiunea de la Ungheni la Chisinau in urmatorii doi ani.
Pe acelasi subiect: