Rezervele de gaze ale Romaniei se vor epuiza in 9 ani si cele de titei, in 12 ani. Importurile au crescut cu 400%, in acest an, datorita scaderii preturilor la nivel mondial
Gaze
Rezervele dovedite de gaze ale Romaniei se vor epuiza in urmatorii 9 ani, iar cele de titei in 12 ani, daca nu vor fi facute investitii pentru noi descoperiri de hidrocarburi, a declarat, miercuri, Artur Stratan, presedintele Asociatiei Romane a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA), potrivit Agerpres.
"Gradul de epuizare la resursele de petrol este de 90%. Mai avem posibilitatea de a produce hidrocarburi in Romania doar pentru o perioada limitata, respectiv 12 ani la titei si 9 ani la gaze naturale. Atat ne mai ajung rezervele dovedite din zona de onshore (pe uscat - n.r.), fara a mai investi", a spus Stratan.
El a amintit ca, in ultimii doi ani, pretul scazut al petrolului a pus o presiune foarte mare pe investitiile din sectorul petrolier.
"Foarte multe investitii au fost anulate anul trecut si anul acesta si se va vedea acest lucru in nivelul productiei care va continua sa scada. Statul recunoaste acest lucru, iar, daca pana acum Romania era o tara sigura din punct de vedere energetic, va trebui sa importe cantitati din ce in ce mai mari. Deci, in loc sa subventionam piata din Romania, vom subventiona industriile din alte tari. Fara aceste stimulente, industria autohtona e sortita pieirii intr-un interval cat mai scurt", a subliniat oficialul ROPEPCA.
Oficialul ROPEPCA a vorbit si despre importurile mari de gaze din aceasta perioada, care au crescut cu 400% fata de anul trecut, intrucat gazele de import au devenit mai ieftine.
"Costul de productie in Romania este destul de mare, undeva intre 16 si 18 dolari pe baril la titei, deci nu putem scadea pretul final. In acelasi timp, sa nu uitam ca Gazprom produce o cantitate egala cu intreaga productie a Romaniei de titei si gaze in maximum zece sonde din Siberia, deci costurile de operare pot fi tinute sub control", a aratat Stratan.
OMV si ExxonMobil nu incep productia de gaze din Marea Neagra mai devreme de anul 2020
Pe de alta parte, OMV si ExxonMobil au anuntat, la inceputul anului, ca nu vor incepe productia de gaze in perimetrul Neptun din Marea Neagra mai devreme de anul 2020, intrucat, pana acum, nu s-a luat decizia finala de investitie, a declarat, prezent la Bucuresti.
"Nu vom avea gaz inainte de 2020 din Marea Neagra. Avem nevoie de mai mult timp pentru decizia finala de investitii. Nu am finalizat studiile inca si nu am agreat modelul de productie cu partenerii de la ExxonMobil", declara directorul general al OMV, Reiner Seele, in aprilie, la Bucuresti.
Seele a precizat ca gazul din Marea Neagra va fi folosit pentru alimentarea pietei locale si a pietelor din jurul Marii Negre. "As prefera ca gazele din Marea Neagra sa ramana in Romania", a adaugat el.
Totusi, in strategia companiei pentru perioada de pana in 2020 este inclusa participarea in realizarea conductei Nord Stream 2, care va aduce gaze din Rusia prin Marea Baltica, prin Germania, pana in Austria la hub-ul de gaze Baumgarten.
Aceasta conducta, care va avea o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, va fi gata in 2019. Jumatate din participatie este detinuta de Gazprom, iar OMV, E.ON, Engie, Shell si BASF au cate 10%. Costurile totale vor ajunge la 10 miliarde de euro.
Intrebat daca este posibil ca prin conducta Nord Stream 2 sa vina gaze si in Romania, Seele a precizat ca, teoretic, este posibil, insa intrebarea este daca va fi nevoie de asa ceva. "In principiu, da, este o ruta, dar chiar vom avea nevoie? Romania are un confort pe care si l-ar dori multe tari, de independenta pe piata gazelor, si vom investi sa crestem productia de gaze din Romania. Daca vom pregati exportul de gaze din Romania, vom avea mai multa putere decat sa aducem molecula de gaz aici", a comentat seful OMV.
OMV Petrom si americanii de la ExxonMobil au finalizat cu succes a doua campanie de foraj in perimetrul Neptun din Marea Neagra, unde cele doua companii au investit in total 1,5 miliarde de euro, din 2008 pana in prezent, OMV Petrom contribuind cu 50% din aceasta suma.
Mai multe despre:
#gaze naturale#titei
Pe acelasi subiect: