Gazele de import, mai ieftine decat cele din productia interna. ANRE: Romania va importa 30% din gazele necesare consumului pe luna septembrie
Romania va importa gaze in proportie de peste 30% din consumul total la nivel national in luna septembrie, insa populatia va utiliza doar gaze de productie interna, potrivit unui document al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), citat de Agerpres.
Astfel, din cererea totala de gaze, estimata la 6,545 milioane de MWh in septembrie, importurile curente vor insemna 2,019 milioane de MWh, adica 30,7%. Din acestea, o cantitate de 124.213 MWh va fi inmagazinata in depozite, pentru iarna.
Productia interna curenta ajunge la 8,333 milioane de MWh, din care o cantitate de 3,806 milioane de MWh va fi inmagazinata. Sursa acestor informatii este Transgaz, se arata in document.
Gazele importate vor merge exclusiv pe piata concurentiala. Aceasta deoarece structura amestecului de gaze pentru populatie si termocentralele care livreaza agent termic consumatorilor casnici, avizata de ANRE, arata ca acesti consumatori nu vor utiliza gaze de import in luna septembrie, ci doar resurse de productie autohtona (1,025 milioane de MWh).
Ponderea mare a importurilor in consumul total este surprinzatoare, in conditiile in care, in ultimii ani, Romania a importat din ce in ce mai putine gaze, ca urmare a scaderii consumului industrial. Spre exemplu, in iunie, productia interna de gaze a Romaniei a fost mai mare decat consumul. In luna septembrie a anului trecut, importurile erau de doar 0,03%, iar in septembrie 2014 insemnau 1,66% din consum.
Importurile de gaze in luna septembrie au mai fost apropiate ca pondere in anul 2008, cand asigurau 26% din consumul national, potrivit datelor ANRE. In acel an, pretul gazelor de import era dublu fata de cel al gazelor de productie interna, insa scaderea cotatiilor petroliere a dus la ieftinirea masiva a gazelor pe plan international.
In luna iunie, Niculae Havrilet, presedintele ANRE, declara ca gazele de import vor avea la iarna un pret cu 20% mai mic decat cele din productia interna inmagazinata, astfel ca s-ar putea ajunge la situatia in care vom prefera sa importam peste 30% din consum si sa nu mai utilizam gaze din depozite.
"Ca urmare a activitati de monitorizare, am constatat ca exista posibilitatea ca in urmatoarea iarna sa exista anumite turbulente, ca urmare a faptului ca gazele din productia interna din depozite va avea pretul mult mai mare decat pretul gazelor importate. Gazele de import vor avea un pret de 70 de lei pe MWh, iar gazele din productia interna inmagazinata vor avea 80 de lei pentru cele inmagazinate la 1 iulie si 86 de lei cele inmagazinate dupa aceasta data", a spus Havrilet.