Gigantii energetici incep sa cada. Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, anunta profit in scadere
Gazprom
Profitul celui mai mare producator de gaze naturale din lume, Gazprom, a scazut cu 5,2% in trimestrul doi din 2016, pe fondul reducerii preturilor la materiile prime si al deprecierii rublei, transmite Bloomberg.
In perioada aprilie - iunie 2016, compania rusa a inregistrat un profit net de 362 miliarde de ruble (5,6 miliarde de dolari), fata de 282 miliarde de ruble in trimestrul doi din 2015. Analistii se asteptau la un profit de 363 miliarde de ruble.
Veniturile Gazprom au urcat cu 5,4% in trimestrul doi din acest an, la 1.740 miliarde de ruble.
Volumul de gaze naturale vandute in Europa a urcat cu 49% in perioada aprilie - iunie 2016, la 58,1 miliarde de metri cubi, in timp ce veniturile din regiune au crescut cu 22%.
Cheltuielile operationale au urcat cu 24%, la 1.450 miliarde de ruble.
Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumatate din aceste livrari trec prin Ucraina.
Pierderile inregistrate de Gazprom in ultimul an s-au vazut si in capitalizarea de piata a companiei, giantul fiind depasit de Rosneft OJSC, pentru prima data de cand se tranzactioneaza actiunile lor la bursa, respectiv 2006.
In 2008, decalajul intre valoarea de piata a Gazprom si cea a Rosneft era de peste 250 de miliarde de dolari. Rosneft a redus diferenta prin achizitii masive, in timp ce Gazprom se confrunta cu majorarea concurentei pe piata interna, inclusiv de la Rosneft, si cel mai redus pret al gazelor naturale din ultimul deceniu inregistrat in Europa.
Rosneft si-a majorat fluxul de numerar disponibil si va inregistra rezultate si mai bune dupa redresarea pretului la titei, in timp ce fluxul de numerar disponibil al Gazprom este in scadere si este putin probabil ca tendinta sa se inverseze curand.
Gazprom se pregateste pentru cele mai mici preturi la gaze din ultimul deceniu
Gazprom si-a alcatuit bugetul pentru 2016 pe baza unui pret estimativ la gaze naturale in Europa, principala sa piata de export, de 200 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, mai putin decat pretul mediu de 238 de dolari estimat pentru acest an si cel de 349 de dolari pentru 1.000 de metri cubi din 2014.
Grupul rus se confrunta acum cu scaderi de preturi peste hotare, in conditiile in care in majoritatea contractelor sale pretul gazelor naturale este legat de evolutia pretului petrolului, cu un decalaj de sase pana la noua luni.
De asemenea, Gazprom are in fata si o competitie crescuta, pe masura ce SUA se pregatesc sa exporte primele cantitati de gaz natural lichefiat din Golful Mexic.
Rusii intentioneaza ca, in urmatorii patru-cinci ani, sa cheltuiasca peste 50 de miliarde dolari pentru constructia unor noi rute de export: un nou gazoduct spre Germania via Marea Baltica, o conducta spre Turcia via Marea Neagra si o ruta de export spre China, la care ar urma sa se adauge si dezvoltarea unor noi zacaminte care sa alimenteze conducta spre China.
Gazprom “scurteaza” conducta catre China si reduce dividendele
In luna mai, Consiliul director al gigantului rus a anuntat ca a recomandat plata unor dividende mai mici decat nivelul cerut de Guvernul de la Moscova pentru companiile de stat, in conditiile in care compania se confrunta cu scaderi masive de venituri, din cauza pragusirii preturilor la titiei.
"Consiliul director a recomandat ca Adunarea Actionarilor sa aprobe o propunere privind plata unor dividende de 7,89 ruble pentru anul 2015, cu 9,6% mai mult decat anul trecut", a anuntat Gazprom.
Dividendele recomandate reprezinta 201,76 miliarde ruble sau 50% din profitul net ajustat al Gazprom potrivit standardelor rusesti de contabilitate dar aproximativ 23,5% din profitul net calculat.
De asemenea, vice-presedintele Gazprom, Vitaly Markelov, a anuntat ca grupul rus isi va majora productia in acest an, dar va incetini lucrarile de constructie la conducta "Power of Siberia", care ar urma sa aprovizioneze China din 2018. Markelov a precizat ca Gazprom intentioneaza sa produca 452,5 miliarde metri cubi de gaze naturale in 2016, fata de 418,5 miliarde meri cubi anul trecut.
In schimb, Markelov a anuntat ca pentru a-si optimiza costurile Gazprom va construi doar 400 de kilometri din gazoductul "Power of Siberia", fata de 800 de kilometri cat se preconiza anterior. Potrivit unui contract de 400 de miliarde de dolari semnat in 2014 de Gazprom si CNPC, incepand din 2018 Gazprom ar urma sa aprovizioneze China cu 38 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an timp de 30 de ani, ceea ce ar face din China al doilea mare client al Gazprom dupa Germania.
Pe acelasi subiect: