Preturile mari ale energiei vor afecta competitivitatea Europei in raport cu SUA, cel putin 20 de ani. Comparatie de costuri
Preturile mari ale gazelor si electricitatii vor continua sa afecteze Europa cel putin 20 de ani, reducand competitivitatea industriilor mari consumatoare de energie, in care lucreaza aproape 30 milioane de oameni, in raport cu Statele Unite, avertizeaza Agentia Internationala pentru Energie (AIE).
Europa va pierde o treime din cota detinuta pe piata exporturilor de energie, in urmatoarele doua decenii, din cauza faptului ca preturile energiei se vor mentine cu incapatanare peste nivelul celor din SUA, anticipeaza AIE.
Estimarile AIE vor amplifica probabil opiniile potrivit carora politica Uniunii Europene in domeniul schimbarilor climatice face rau producatorilor din regiune, potrivit Financial Times.
O serie de state europene subventioneaza energia regenerabila, renunta la energia nucleara si se opun explorarii zacamintelor de sist, care a relansat productia de hidrocarburi in SUA. Aceste politici au provocat nemultumire in randul liderilor industriei energetice europene, care afirma ca sunt reteta pentru un dezastru concurential.
Economistul sef al AIE, Fatih Birol, a spus ca politicile de mediu nu au urcat, singure, costul energiei, dar decalajul intre preturile din UE si cele din SUA va dura mai mult decat au anticipat unii analisti.
"Este o situatie noua, de natura structurala. Nu este un eveniment exceptional. Europa nu realizeaza gravitatea acestei probleme de competitivitate", a declarat Birol pentru Financial Times, avertizand ca situatia este un motiv de ingrijorare pentru aproape 30 de milioane de oameni care lucreaza in industrii ca cea a otelului si petrochimiei.
In prezent, preturile importurilor de gaze ale Europei sunt de trei ori mai mari decat in SUA, in timp ce preturile electricitatii destinate industriei sunt de circa doua ori mai ridicate.
Unii lideri din industrie acuza politicile ambitioase ale Europei impotriva schimbarilor climatice, in special subventiile pentru energia regenerabila, dar Birol a spus ca are un mare respect pentru aceste masuri, fiind o greseala sa afirmi ca sunt responsabile pentru preturile mari.
In opinia sa, Europa trebuie sa gaseasca o solutie prin care sa rezolve ambele probleme.
Intre solutii s-ar putea afla cresterea rolului energiei nucleare si productia de gaze de sist, incurajarea eficientei energetice si renegocierea preturilor importurilor de gaze, in conditiile in care doua treimi din contracte urmeaza sa expire in urmatorii 10 ani.