Cererea de chemare in judecata a fost depusa de catre Nuclearelectrica joi, la Curtea de Apel Bucuresti, se arata intr-un comunicat al producatorului de energie.

ANRE a decis anul trecut ca populatia va fi alimentata in regim reglementat doar cu energie furnizata de Nuclearelectrica si Hidroelectrica, fiind exclusi producatorii in termocentrale si unitati regenerabile.

Nuclearelectrica solicita instantei sa anuleze partial decizia ANRE privind aprobarea cantitatii de energie vandute prin contracte reglementate, precum si a pretului de livrare.

Totodata, compania cere ca ANRE sa recunoasca la calcularea pretului reglementat al energiei toate "elementele solicitate si justificate de Nuclearelectrica si care nu au fost luate in considerare de catre ANRE", se mai arata in comunicat.

Hidroelectrica este obligata de ANRE sa vanda in acest an energia catre populalatie la un pretul mediu de 115,2 lei/MWh, in timp ce Nuclearelectrica va trebui va trebui sa livreze la 145,88 lei/MWh, potrivit datelor ANRE. Nuclearelectrica a vandut marti energie pe bursa de profil OPCOM pentru 171,28 lei pe MWh.

Presedintele Consilului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca institutia pe care o conduce a inceput o investigatie privind modul in care ANRE a impus Hidroelectrica sa vanda energie populatiei, dupa ce productorul de energie si Fondul Proprietatea (FP) au reclamat ca tarifele sunt sub costul de productie. Chiritoiu a mentionat ca Nuclearelectrica nu a depus la Consiliul Concurentei o plangere similara, potrivit Mediafax.

Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt controlate de stat, prin Departamentul pentru Energie. Cele doua companii asigura, impreuna, aproximativ 50% din necesarul de electricitate la nivel national.