Statul nipon este al treilea mare consumator de titei la nivel mondial, dupa China si Statele Unite, si importa aproape toata cantitatea de energie necesara.

Piata petroliera a fost, de asemenea, atenta la demonstratiile planificate in Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol la nivel global, si la violentele din Libia.

Pretul titeiului tranzactionat in SUA a coborat pana la un minim de 99,01 dolari pe baril si se tranzactiona la 100,44 dolari pe baril la 15:44 GMT. Titeiul Brent a scazut pe bursa de la Londra cu 1,4 dolari, la 114,07 dolari. Cotatiile metalelor au inregistrat evolutii negative.

"Trebuie sa ne gandim care va fi impactul cutremurului asupra economiei japoneze si care va fi efectul asupra economiei mondiale. Acestea ar putea afecta cererea de titei a economiei nipone si pretul petrolului", a afirmat Olivier Jakob, analist la compania Petromatrix.

Unele rafinarii si centrale nucleare au fost inchise ca urmare a cutremurului, insa analistii avertizeaza ca oprirea acestor facilitati de productie ar putea cauza o crestere a cererii pentru importuri de produse rafinate si combustibili pentru generatoare electrice.