"Pretul gazelor de import depinde de pretul petrolului, care va continua sa creasca in urma situatiei externe. Vom vedea impactul asupra pretului gazelor naturale de import in sase-noua luni", a spus reprezentantul E.ON.

Pretul petrolului a urcat cu peste 20% de la inceputul acestui an si a trecut de 116 dolari/baril, iar problemele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord ar putea mentine acest trend in viitorul apropiat.

Citeste si Daca Libia taie livrarile de petrol si gaze, o parte din Europa risca sa paralizeze!

Cu cat va creste pretul gazelor dupa liberalizarea ceruta de FMI? VIDEO

Romania isi asigura din productia proprie circa 80% din consumul intern, restul fiind importat de la grupul rus Gazprom, prin intermediari.
Hajdinjak a mentionat ca E.ON a solicitat ANRE sa majoreze pretul gazelor naturale pentru consumatorul final, de la 1 aprilie, dar nu a oferit detalii.

"Am solicitat ANRE o majorare a pretului gazelor naturale, dar nu putem spune cu cat. Au fost discutate mai multe scenarii privind cresterea pretului la consumatorul final. Unul dintre scenarii se refera la o majorare treptata, astfel incat sa se pastreze un echilibru in economie, in industrie si in cheltuielile populatiei", a adaugat Hajdinjak.

El a explicat ca asupra pretului gazelor exista trei influente majore, respectiv pretul gazului de import, ponderea gazelor de import in cosul la consumatorul final si cursul leu-dolar. Ponderea importului in cosul de gaze a crescut de la circa 20% la aproximativ 40%, iar pretul urcat de la 380 dolari la 410 dolari pe mia de metri cubi.

Pe de alta parte, reprezentantul E.ON a mentionat ca evolutia cursului leu-dolar reprezinta un factor pozitiv in pretul gazelor naturale. Cursul leu-dolar a ajuns miercuri la minimul ultimelor 14 luni, moneda nationala apreciindu-se de la inceputul acest an cu aproximativ 9%.

Deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie si Servicii din Camera Deputatilor, a declarat recent ca distribuitorii de gaze naturale au solicitat cresterea preturilor in trei trepte pana in luna septembrie.

Prima crestere, de 5%, ar urma sa fie aplicata la 1 aprilie, a doua, de 9%, la 1 iulie, iar cea de-a treia, de 7%, la 1 septembrie