"Alro (...) a finalizat negocierile cu Hidroelectrica pentru livrarea a trei TWh de energie electrica, semnand actul aditional la contractul cu producatorul de energie. Alro utilizeaza intreaga cantitate de electricitate strict in procesul de productie si in activitatea curenta a grupului in Romania. Partile au agreat o formula de calcul anual pentru energia electrica, care tine cont de o serie de factori, inclusiv cotatia aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra si cotatiile OPCOM", se arata intr-un comunicat al Alro remis bursei.

Reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat pentru Mediafax ca Alro va plati cu 70% mai mult pentru electricitatea cumparata de la Hidroelectrica.

"De la 114-116 lei/MWh, Alro va plati in jur de 200 lei/MWh. Pe langa asta, Alro va achita si 11 milioane de euro ca diferenta pentru energia pe care a achizitionat-o de la inceputul anului incoace", a spus Borza.

Alro are un contract direct a achizitiei energiei de la Hidroelectrica valabil pana in 2018. In fiecare an, Alro achizitioneaza 3 TWh de electricitate de la compania de stat, aflata in insolventa din luna mai.

Sindicalistii de la Alro au amenintat cu mitinguri si greve daca nu se renunta la majorarea cu 70% a pretului, reclamand ca a fost blocat un acord care prevedea "un pret substantial imbunatatit" si plata in avans pe minimum trei luni.

Borza a adaugat ca la jumatatea acestui an Hidroelectrica a inregistrat pentru prima data pierderi, estimate la 30 milioane de lei, din cauza secetei. Totodata, productia de energie a companiei estimata pentru acest an este mai mica de 13 TWh, un minim istoric.

Compania de stat Hidroelectrica a activat saptamana trecuta clauza de forta majora, pentru a doua oara in mai putin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scaderea debitelor raurilor. Forta majora la Hidroelectrica a fost instituita si in perioada septembrie 2011 - mai 2012. Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.

Compania Alro este detinuta de grupul Vimetco, inregistrat in Olanda si controlat de omul de afaceri rus Vitali Masitki. Fondul Proprietatea are o participatie de aproape 10%. Actiunile companiei au inchis sesiunea de tranzactionare de vineri la un pret de 2,2 lei, in crestere cu 3,04%, iar la aceasta cotatie capitalizarea Alro este de 1,57 miliarde lei (345 milioane euro).