Administratorul judiciar face curatenie la Hidroelectrica. Compania de stat a denuntat contractul cu Energy Holding, care a generat pagube de 1,4 mld.lei
Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anuntat marti ca a denuntat contractul incheiat de producatorul de electricitate cu firma Energy Holding, din analize rezultand ca acesta a generat, din 2006, pierderi de 1,4 miliarde de lei, scrie Mediafax.
Contractul dintre Hidroelectrica si Energy Holding a fost incheiat in anul 2006.
Energy Holding arata, intr-un comunicat, ca decizia de denuntare a contractului a fost luata dupa peste sapte luni de negocieri, in care Energy Holding "a dovedit buna credinta si a venit, in permanenta, in intampinarea cerintelor Hidroelectrica".
"Cu toate ca echipa de negocieri a Hidroelectrica s-a schimbat pe parcursul celor 7 luni de cel putin 3 ori ai negocierile au pornit de fiecare data de la zero, reprezentantii Energy Holding au dovedit flexibilitate in acceptarea modificarilor parametrilor esentiali ai contractului: pret, durata, cantitate. Vom gestiona situatia creata ai vom limita impactul deciziei Hidroelectrica asupra partenerilor nostri contractuali", potrivit comunicatului.
Compania arata, de asemenea, ca in prezent analizeaza toate mijloacele legale prin care poate reactiona ca urmare a acestei decizii.
Anterior au fost denuntate alte cinci contracte, cu Euro-P.E.C., EFT, Alpiq RomIndustries ai Alpiq RomEnergie.
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca pana la sfarsitul lunii iulie ar putea fi denuntate toate contractele Hidroelectrica incheiate cu "baietii destepti" si spera ca pana cel tarziu la inceputul trimestrului IV din acest an producatorul de electricitate sa iasa din insolventa.
Chitoiu a afirmat, intr-o conferinta de presa, ca Hidroelectrica a inregistrat o paguba de circa 4,5 miliarde lei, respectiv 1,2-1,3 miliarde euro, din contractele bilaterale incheiate cu "baietii destepti".
Compania, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa in luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri ai createrea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.
Administratorul judiciar a anuntat ca vrea sa gaseasca solutii amiabile privind aceste contracte, prin discutii cu beneficiarii acordurilor, mentionand insa ca, daca acestia nu vor accepta noile conditii, contractele vor fi denuntate.
Contractele directe de vanzare a energiei, la preturi sub cele din piata, au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 ai 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.
Pe acelasi subiect: