"Vestile de la Hidroelectrica sunt foarte bune si ce nu au reusit niciun guvern pana acum si niciun presedinte care se lupta pe la televizor am reusit noi: faptul ca s-au reziliat, inteleg, toate contractele bilaterale. Sper sa se mearga si se va merge pana la capat, nu mai pierdem peste un miliard si jumatate de euro din cauza unor decizii, semnaturi ale domnului Videanu sau ale altor domni ca si Videanu", a spus premierul la inceputul sedintei de guvern.

Surse oficiale au spus pentru Mediafax ca este vorba de denuntarea, nu de rezilierea, contractelor incheiate cu traderii de energie, iar contractele incheiate cu Alro, Elsid si Electrocarbon sunt la acest moment in vigoare.

Potrivit acestor surse, in cursul zilei de miercuri continua discutiile cu reprezentantii acestor trei companii pentru renegocierea contractelor cu Hidroelectrica.

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anuntat marti ca a denuntat contractul incheiat de producatorul de electricitate cu firma Energy Holding, din analize rezultand ca acesta a generat, din 2006, pierderi de 1,4 miliarde de lei.
Anterior au fost denuntate alte cinci contracte, cu Euro-P.E.C., EFT, Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca pana la sfarsitul lunii iulie ar putea fi denuntate toate contractele Hidroelectrica incheiate cu "baietii destepti" si spera ca pana cel tarziu la inceputul trimestrului IV din acest an producatorul de electricitate sa iasa din insolventa.

Chitoiu a afirmat ca Hidroelectrica a inregistrat o paguba de circa 4,5 miliarde lei, respectiv 1,2-1,3 miliarde euro, din contractele bilaterale incheiate cu "baietii destepti".

Compania, cel mai mare producator de energie din Romania, a intrat in insolventa in luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Administratorul judiciar a anuntat ca vrea sa gaseasca solutii amiabile privind aceste contracte, prin discutii cu beneficiarii acordurilor, mentionand insa ca, daca acestia nu vor accepta noile conditii, contractele vor fi denuntate. Contractele directe de vanzare a energiei, la preturi sub cele din piata, au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.