Plafonarea preţurilor pe piaţa gazelor prin OUG 114 a dus la scumpiri masive. Revenirea la situaţia dinainte va fi extrem de grea
Gaze naturale
OUG 114/2018, care a plafonat preţurile pe piaţa gazelor şi a energiei electrice pentru consumatorii casnici, a dus la scumpirea masivă a gazelor pe piaţa angro, a declarat, Septimiu Stoica, preşedintele Bursei Române de Mărfuri (BRM).
În opinia lui Stoica, abrogarea acestor prevederi şi revenirea la situaţia dinainte va fi extrem de grea.
"Ordonanţa 114 a iscat valuri atât de puternice în piaţă, încât orice alte influenţe aproape că au fost doar parazite faţă de aceste mişcări tectonice profunde. Drept care primul efect a fost reducerea dramatică, drastică, a volumului tranzacţionate, ca urmare a expectativei în care au intrat operatorii economici, în principal producătorii, precum şi a restricţiilor privind tranzacţionarea liberă", a spus oficialul BRM, potrivit Agerpres.
Un alt efect a fost o creştere masivă a preţurilor pe piaţa internă, care au ajuns mai mari decât cele de pe pieţele externe şi decât preţurile de import, deşi situaţia era inversă până acum.
"Prin OUG 114, producătorii au fost obligaţi să vândă aproape jumătate din producţie la preţuri reglementate mult mai mici decât preţul pieţei, astfel că, pentru a avea un echilibru economic, aceştia au fost obligaţi să crească preţul pe piaţa angro", a explicat Stoica.
El şi-a exprimat speranţa ca în perioada următoare să se revină la situaţia dinainte, după votul de marţi din Comisia de industrii din Camera Deputaţilor, care a abrogat unele articole din OUG 114.
"Numai că, în economie, dacă faci ceva cu impact masiv, nu e simplu să revii. Se întâmplă ceea ce în fizică se numeşte histeresis: drumurile de întoarcere sunt întotdeauna mai grele. Vestea bună e că se doreşte revenirea la preţurile libere, însă vestea proastă este că toate acestea au creat deja costuri suplimentare în sector", a precizat şeful Bursei de Mărfuri.
Întrebat dacă au existat pe piaţă tranzacţii speculative în această perioadă, el a precizat că nu are cunoştinţă despre astfel de operaţiuni.
"Eu nu am cunoştinţă de tranzacţii speculative. Dacă sunt făcute din strategii economice onorabile, nu trebuie incriminate. Dacă sunt făcute cu scop intenţionat, există organisme de control în piaţă, mai ales dacă ele nu urmăresc doar obţinerea unor foloase, dar şi impunerea unor anumite culoare de preţ. Au fost zvonuri de acest gen, însă, din cunoştinţa mea, chiar şi după anchete, nu s-a desluşit operaţiuni de acest tip. Aceasta nu înseamnă neapărat că ele nu au existat, ci pur şi simplu că noi nu ştim de ele", a precizat Soica.
De asemenea, întrebat cine a avut de câştigat în urma OUG 114, el a răspuns: "Aş vrea şi eu să ştiu. Nu ştiu. Poate că importatorii, implicit. Însă din punctul de vedere al agenţilor economici români sau al statului român, mă îndoiesc că au fost câştigători".
Comisia de industrii din Camera Deputaţilor a votat, marţi, respingerea articolelor din OUG 114/2018 care reintroduceau preţurile reglementate la energie şi gaze.
OUG 114 figura pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaţilor din această săptămână, însă Comisia pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor a amânat întocmirea unui raport, astfel că dezbaterile vor continua în sesiunea ordinară.
Pe acelasi subiect: