"Este foarte bine că se revine la o situaţie de normalitate şi ne bucură faptul că se doreşte renunţarea la acele articole care reintroduc în piaţă preţurile reglementate. Însă este foarte deranjantă pentru participanţii la piaţă această alba-neagră cu deciziile. Acest lucru duce la incertitudini în piaţă, la haos, la distorsiuni", a spus Lungu, citat de Agerpres.
 
El a arătat că nicăieri în Uniunea Europeană nu a existat o situaţie în care să se revină la preţuri reglementate atât de brusc şi fără o consultare cu specialiştii, cum s-a întâmplat când a fost aprobată OUG 114 în decembrie 2018.

"Indiferent de ce decizie se ia, este nevoie să se lase o perioadă pentru ca lumea să se pregătească. Nu-mi dau seama cum se va face aceasta revenire. Să aşteptăm votul final, pentru că zarurile nu au fost aruncate încă", a continuat Lungu.

Potrivit preşedintelui AFEER, toate acestea au loc într-o perioada cu preţuri mai ridicate decât în mod obişnuit.

Astfel, pe bursa de energie OPCOM, preţul spot pentru ziua de miercuri are o medie de 459 de lei pe MWh, faţă de 307 lei luni şi 405 lei marţi. Preţul maxim ajunge la 580 de lei pe MWh în orele de vârf, foarte aproape de maximul istoric din iarna 2017.

În opinia reprezentantului furnizorilor, preţul energiei pe bursă nu are legătură cu votul din Comisia de industrii, ci este determinat de un consum foarte mare de energie electrică la nivel naţional, ca urmare a valului de caniculă din aceste zile, concomitent cu o hidraulicitate scăzută şi o producţie mică de energie eoliană.

Comisia de industrii din Camera Deputaţilor a votat, marţi, respingerea articolelor din OUG 114/2018 care reintroduceau preţurile reglementate la energie şi gaze.

OUG 114 figura pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaţilor din această săptămână, însă Comisia pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor a amânat întocmirea unui raport.

Preşedintele comisiei, Sorin Lazăr, a făcut această propunere de amânare, el explicând că ordonanţa nu poate intra în şedinţa de plen de miercuri întrucât nici Comisia pentru muncă nu s-a întrunit.

"Avem trei comisii de raport - Comisia de buget-finanţe, Comisia pentru muncă şi cea de IT. Comisia de IT a dat raport de respingere, Comisia de muncă nu s-a întrunit. Deci fără Comisia de muncă oricum nu poate intra în plen mâine. Având în vedere faptul că nici comisiile avizatoare - avem punctele de vedere doar de la şapte comisii, nu de la toate cele 11, vă propun să amânăm raportul pentru sesiunea ordinară, pentru că nu vreau să facem nimic pe picior, chiar nu văd de ce ar trebui să facem un raport astăzi, atât timp cât Comisia de muncă nu şi-a dat nicio părere despre raport. Vă cer o păsuire şi o amânare a acestui raport, pentru că vreau să facem lucrurile aşa cum trebuie", a precizat Lazăr.

România, amenințată cu infringementul pentru plafonarea prețurilor la energie

În luna martie, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerinţe prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) şi de Regulamentul privind siguranţa furnizării de gaze (Regulamentul UE 2017/1938).

Aceste instrumente vizează asigurarea competitivităţii pe pieţele gazelor din UE, garantând în acelaşi timp aprovizionarea în condiţii de securitate a gospodăriilor şi a altor clienţi care necesită o protecţie specială.

"În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul preţurilor angro reglementate nou introduse pe piaţa gazelor din România este contrar cerinţelor juridice ale UE. De asemenea, Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creşterilor excesive de preţ", susţine Executivul comunitar.

Guvernul de la Bucureşti a decis în luna decembrie 2018, prin Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare, plafonarea la 68 de lei/MWh a preţului la gaze pentru următorii trei ani pentru toţi consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali preţul va fi, de asemenea, plafonat însă va fi un mix între preţul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, preţul de import şi costul de înmagazinare.

Consilierul pe probleme economice al premierului de la acea vreme, Darius Vâlcov, preciza că decizia privind plafonarea preţului la gazele naturale nu contravine regulilor europene iar Legea concurenţei chiar recomandă acest lucru pentru că în România este o situaţie de oligopol, în special în domeniul gazelor.