Cea mai importanta schimbare din energie, de la liberalizarea din '90, ar putea duce la economii de 4 mld. euro/an pentru consumatori
Preturile la energie din 15 state europene vor fi influentate incepand de marti de o platforma unica de tranzactionare, cea mai importanta schimbare pe piata europeana a energiei incepand de la liberalizarea din anii '90, potrivit Bloomberg.
Operatorii retelelor de transmisie a energiei electrice si platformele de tranzactionare au sustinut marti prima licitatie unica, prin care vor fi determinate preturile pentru urmatoarea zi in cele 15 state, reprezentand 75% din piata europeana.
Tarile care si-au cuplat astfel platformele de tranzactionare a energiei sunt: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Franta, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Suedia si Marea Britanie, excluzand Irlanda de Nord, potrivit datelor Nord Pool Spot.
Proiectul are rolul de a reduce diferentele de pret intre tari si de a consolida concurenta, potrivit Agentiei pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei.
Cuplarea celor 15 state reprezinta un pas important spre integrarea tuturor pietelor de energie electrica din UE, planificata pana la finalul acestui an, noteaza Bloomberg.
Unificarea platformelor de tranzactionare a energiei ar putea conduce la economii de pana la 4 miliarde euro pe an pentru consumatori, estimeaza Comisia Europeana.
Prima interconectare a platformelor de tranzactionare de energie pentru ziua urmatoare a avut loc in noiembrie 2006, intre Franta, Belgia si Olanda. Germania, cea mai mare economie europeana, si Luxemburgul s-au alaturat in noiembrie 2010.
Procesul presupune alocarea in regim integrat a capacitatii de transport al energiei electrice. Astfel, traderii nu vor mai fi nevoitti sa rezerve in avans capacitatea de transmisie necesara pentru a livra energie in alte tari si nici nu vor mai fi expusi la variatiile de pret presupuse de utilizarea a doua platforme distincte pentru aceeasi tranzactie.
Preturile la energie electrica pentru consumatori au crescut cu 26% in UE in perioada 2007-2012.