Oficial ANRE: Vremea proiectelor mari de energie regenerabila a trecut, e timpul microcapacitatilor pe biomasa si biogaz
Energie eoliana
Eliminarea energiilor regenerabile ar majora cu 50% pretul angro al electricitatii, dar vremea proiectelor mari de productie a energiei eoliene si fotovoltaice a trecut si a venit timpul microcapacitatilor pe biomasa si biogaz, surse de energie neglijate pana acum, spune un vicepresedinte ANRE.
"Simularile noastre, plecand de la mixul energetic pe care il avem, arata ca daca maine am scoate regenerabilele din mixul energetic, pretul angro al energiei ar creste cu 50%, de la 40 la 60 euro pe MWh. (...) Acum, impactul certificatelor verzi in facturi este de 35 lei (8 euro) pe MWh ", a declarat miercuri Emil Calota, vicepresedinte in Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), la o conferinta pe tema serviciilor energetice, potrivit Mediafax.
Producatorii de energie din surse conventionale, in special carbune, acuza producatorii de energie regenerabila ca din cauza lor nu isi pot vinde energia, iar producatorii de energie verde sunt nemultumiti ca autoritatile le-au redus sprijinul reprezentat de certificatele verzi.
Calota a precizat ca autoritatile au decis in 2013 sa diminueze sprijinul acordat producatorilor de energie regenerabila pentru ca au observat "evidente tendinte speculative" ale unor investitii in sectorul eolian si solar, astfel ca le-a "corijat".
Potrivit lui Calota, ANRE va sustine prin pret capacitatile pe biomasa si biogaz cu puteri de pana la 0,5 MW pentru o perioada de 15 ani, iar aceasta decizie urmeaza sa fie aplicata din luna martie. Un astfel de sprijin din partea statului nu trebuie notificat Comisiei Europene.
"In loc sa ramanem la capacitati mici pentru consumul local in centrale eoliene, am dezvoltat capacitati mari. Acum este, istoric, etapa microcapacitatilor", a spus Calota.
El a precizat ca, potrivit angajamentelor Romaniei, pana in 2020 ar urma sa fie instalate la nivel national capacitati pe biomasa de 5.000 MW, dar in realitate nu sunt nici 100 MW.
Paradoxal, Romania are o multime de unitati de productie a energiei eoliene si solare, domenii unde nu are cel mai mare potential, dar energia hidro si biomasa au ramas in urma, a continuat Calota.
"Cel mai mare consumator de energie nu mai este industria, ci populatia, care se incalzeste in principal cu biomasa (lemn). Trebuie pus in ordine acest sector. Este o avere nationala pe care Romania nu o pune deocamdata in lumina adevarata", potrivit vicepresedintelui ANRE.
Totodata, in 2014, producatorii de energie regenerabila cu capacitati mai mici de 5 MW au fost "pusi la pamint". Din circa 700 producatori de energie regenerabila, 600 detin unitati mici, iar "oamenii astia trebuie sa primeasca un tratament adecvat, sa fie scosi din piata centralizata de energie si de certificate verzi", a mai spus Calota.
Pe acelasi subiect: