Comisia Europeana: Romania trebuie sa extinda interconectarea in domeniul energiei electrice
Stalpi de inalta tensiune. Foto: Mediafax
Romania trebuie sa isi extinda capacitatea de interconectare in domeniul electricitatii pentru o mai buna exploatare a unitatilor de generare a energiei, arata Comisia Europeana, care remarca existenta unui excedent de productie pe piata locala, concomitent cu o capacitate redusa de exporturi.
Mentinerea capacitatii actuale de productie a energiei electrice necesita imbunatatirea conditiilor de export, se arata intr-un raport al Comisiei privind progresul statelor UE in stabilirea unei piete energetice integrate.
De asemenea, autoritatile romane trebuie sa asigure transpunerea "corecta si completa" a directivelor EU incluse in Pachetul 3 Energie, sa finalizeze procesul de liberalizare a preturilor la gaze si electricitate si sa imbunatateasca mediul competitional pe segmentul de retail, potrivit documentului.
Comisia noteaza ca liberalizarea preturilor la energia electrica pentru consumatorii industriali a fost incheiata in decembrie 2013, in timp ce pentru consumatorii casnici procesul va fi finalizat pana in decembrie 2017.
"Numarul consumatorilor care si-au schimbat furnizorul de electricitate de la demararea procesului a crescut constant, depasind 19.000 la finele anului trecut. Cu toate acestea, rata de transfer pe segmentul de retail ramane foarte scazuta, de numai 0,03% la finalul anului 2012", se arata in raport.
Doar 62 de furnizori sunt activi pe piata de retail de electricitate, in timp ce gradul de deschidere al pietei a inregistrat o crestere modesta, de la 55% in 2012, la 57% anul trecut.
"Datorita marjelor negative sau foarte scazute permise de preturile reglementate, furnizorii sunt descurajati sa faca oferte in afara ariei de furnizare, ceea ce limiteaza de cele mai multe ori alegerea consumatorilor. Pentru a asigura un serviciu general de furnizare a electricitatii, cinci companii desemnate sunt obligate sa cumpere cantitati in crestere de energie de pe piata competitiva, iar costurile sunt transferate catre consumatorii finali", se mentioneaza in raport.
Nivelul de satisfactie a consumatorilor romani in privinta pietelor de retail de electricitate si gaze naturale se situeaza usor peste media europeana, noteaza Comisia. Ambele piete inregistreaza deficiente in privinta numarului de consumatori care si-au schimbat furnizorii, a usurintei acestui proces si a satisfactiei generale.
De asemenea, Romania ocupa pozitia treia in UE dupa numarul de reclamatii in privinta furnizarii gazelor naturale.
Mai multe despre:
#energie electrica#Comisia Europeana
Pe acelasi subiect: