Exporturile de energie in 2014 au atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. In ce tari vinde Romania electricitate si cat castiga din strainatate
Transelectrica SA. Sursa foto: Mediafax
Volumul de energie exportata anul trecut de Romania, echivalentul a 15% din productie, a inregistrat cel mai mare nivel din ultimii zece ani, fiind impulsionat atat de un pret mai mic fata de media europeana, cat si de o serie de circumstante externe, potrivit datelor Transelectrica.
Valoarea energiei exportate anul trecut se ridica la 355 milioane de euro. Exporturile de electricitate a ajuns anul trecut la 9.936 GWh, depasind de doua ori nivelul din 2013.
Potrivit Transelectrica, operatorul sistemului energetic national, excedentul de productie a condus la scaderea preturilor energiei, facand-o mai competitiva pe pietele din tarile vecine, scrie Mediafax.
Transelectrica precizeaza ca printre factorii externi care au condus la cresterea cererii de energie electrica si a preturilor pe pietele externe se numara inundatiile din luna iunie din Serbia, care au indisponibilizat mai multe centrale din aceasta tara, cresterea importurilor de energie ale Ungariei, Albaniei si a altor tari, atat pe criterii comerciale, cat si pe fondul unor lucrari de mentenanta a unor unitati de productie.
Exporturile de energie au fost in 2013 de 4.753 GWh. Romania a importat anul trecut 2.811 GWh, cu cu 2,7% mai mult fata de 2013.
Exporturile de electricitate nu sunt derulate de producatori, carora legislatia le interzice astfel de operatiuni, ci de traderi si furnizori de energie.
Potrivit datelor OPCOM, una dintre bursele de energie din Romania, pretul mediu ponderat al energiei tranzactionata anul trecut pe piata spot a fost de 35,76 euro/MWh, in timp ce media europeana a fost de 40 euro/MWh.
Exportul a fost incurajat si de scutirea energiei exportate, din 1 iulie 2014, de plata taxei de cogenerare, care este incasata de companiile care produc simultan energie electrica si termica.
Energia exportata de Romania ajunge cu predilectie in Serbia, Ungaria si Bulgaria.
Un alt factor care a influentat exportul a fost, potrivit Transelectrica, cresterea continua a puterii instalate in resursele regenerabile, care se vinde ieftin avand in vedere ca este subventionata de toti consumatorii. De asemenea, anul trecut a fost unul cu hidraulicitate ridicata, astfel ca productia hidrocentralelor a fost in crestere.
Cele mai mari exporturi au fost derulate in lunile octombrie si decembrie, cand cantitatile au depasit 1.000 GWh in fiecare dintre cele doua luni.
Productia de energie a Romaniei a fost anul trecut de 64.752 GWh, in timp ce consumul s-a plasat la 57.627 GWh, potrivit Transelectrica.
In Romania exista unitati de productie a electricitate de 23.703 MW instalati, insa peste jumatate sunt utilizati marginal si doar in situatii de urgenta. Consumul de energie al intregii tari este asigurat in general de unitati cu o capacitate de 8.000-9.000 MW.
Transelectrica estimeaza pentru 2015 ca soldul export-import, adica diferenta dintre exporturile si importurile de energie, va fi in acest an de 7.322 GWh, ceea ce inseamna ca Romania va exporta si in acest an mai multa energie decat va importa.
Pe acelasi subiect: