"Autoritatile romane trebuie sa negocieze cu OMV pentru a stabili cand ar fi cel mai bun moment pentru implementarea acestei legi: la inceputul lui 2013 sau in a doua jumatate a anului viitor", a afirmat ministrul finantelor.

Directorul general al OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru Ziarul Financiar ca investitiile OMV Petrom vor depinde de "stabilitatea fiscala si reglementari". El a avertizat ca orice schimbare in acest sens va afecta investitiile Petrom. 

Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca va efectua, la 18 iunie, o vizita oficiala in Austria, ocazie cu care va discuta cu reprezentanti ai companiilor austriece din domeniul gazelor si petrolului cu investitii in Romania, inclusiv despre calendarul liberalizarii pretului la gazele naturale. 

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa elimine treptat pretul reglementat la gazele naturale pentru consumatorii industriali pana la sfarsitul anului 2014, dar ar putea prelungi perioada pana la finele lui 2015 daca vor exista diferente prea mari intre pretul mediu european si cel de import. 

Preturile reglementate la gaze pentru consumatorii industriali vor fi majorate incepand din luna decembrie a acestui an si vor ajunge la nivelul mediu al preturilor internationale la gaze pana la finele anului 2014 intr-o maniera in general liniara.  Pentru consumatorii casnici, preturile reglementate la gaze vor fi majorate incepand cu luna iulie a anului viitor si vor continua sa creasca la nivelul pretului international pana in decembrie 2018. 

Guvernul a transmis FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale un proiect de foaie de parcurs privind eliminarea treptata a tarifelor reglementate la gaze.

Sumele colectate din impozitarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere vor fi directionate catre un fond special, prin care vor fi ajutati consumatorii vulnerabili din domeniul energiei, potrivit ministrului economiei, Daniel Chitoiu.