"Pana la finalul anului 2012, in cadrul unui grup interministerial, in consultare cu toti operatorii economici din petrol si gaze, vom elabora un pachet legislativ de masuri fiscale in ceea ce priveste impozitarea veniturilor exceptionale in urma liberalizarii pretului la gaze, impozite care vor merge intr-un fond special si se vor adresa consumatorilor vulnerabili. Acestia vor fi definiti prin Legea energiei, care se afla in Parlament si avem termen de adoptare in mai", a declarat Chitoiu, potrivit Mediafax.

El a anuntat miercuri ca Guvernul pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, care ar urma sa fie aprobat pana la finele anului si aplicat din 2013.

Executivul vizeaza si majorarea redeventelor din sectorul energetic, insa dupa anul 2015. Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, sunt fixate din 2004 pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.