Managerii estimeaza cresteri ale afacerilor in industria prelucratoare, constructii, comert si servicii
Afaceri
Sefii companiilor se asteapta in urmatoarele trei luni la cresteri ale afacerilor in industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si in servicii si la o relativa stabilitate a preturilor, cu exceptia celor de vanzare cu amanuntul, care urmeaza sa creasca moderat, potrivit datelor INS.
Managerii din industria prelucratoare preconizeaza cresterea volumului productiei (sold conjunctural +20%), mai accentuata pentru fabricarea substantelor si a produselor chimice (sold conjunctural +48%) si fabricarea bauturilor (sold conjunctural +46%), releva ancheta de conjunctura din martie transmisa de Institutul National de Statistica (INS).
Preturile vor ramane relativ stabile (sold conjunctural +4%), iar numarul de salariati ar urma sa avanseze moderat, soldul conjunctural fiind de 7% pe total industrie prelucratoare.
In constructii se va inregistra o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +25%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +19%), un avans moderat al numarului de salariati (sold conjunctural +13%), iar preturile vor ramane relativ stabile (sold conjunctural +4%).
In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere accentuata a activitatii economice (sold conjunctural +43%). Totodata, se asteapta la majorarea numarului de salariati (sold conjunctural +27%) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +16%), dar si la cresterea moderata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +10%).
Cererea de servicii va consemna o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%), dar se va mentine numarul de salariati (sold conjunctural -1%), concomitent cu preturile de vanzare sau de facturare (sold conjunctural +1%).
Numarul mediu al locurilor de munca vacante a crescut anul trecut la 38.500
Rata medie anuala a locurilor de munca vacante a fost in 2014 de 0,89%, mai mare cu 0,17 puncte procentuale fata de anul precedent, iar numarul mediu al locurilor de munca vacante a crescut cu 7.900, la 38.500, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).
"In anul 2014, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat in administratia publica (2,64%), respectiv in alte activitati de servicii (2,56%). La polul opus s-au situat activitatile de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,15%), respectiv cele din industria extractiva (0,18%). In industria prelucratoare s-a concentrat aproape 28% din numarul total al locurilor de munca vacante (10,7 mii locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuala de 1,01%. Sectorul bugetar a insumat peste 36% din totalul locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se in administratia publica (6,5 mii locuri vacante), urmata de sanatate si asistenta sociala (4,9 mii locuri vacante), respectiv invatamant (2,6 mii locuri vacante)", se arata intr-un comunicat al INS.
In productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, tranzactii imobiliare, respectiv in industria extractiva, angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata (100 locuri vacante pentru fiecare in parte).
Prin comparatie cu anul precedent, cele mai relevante cresteri atat in ceea ce priveste rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante s-au regasit in administratia publica (+0,66% rata locurilor de munca vacante, respectiv +1.600 locuri vacante), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,44% rata locurilor de munca vacante, respectiv +1.400 locuri vacante).
Cele mai accentuate diminuari atat ale ratei cat si ale numarului mediu anual al locurilor de munca vacante s-au constatat in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-0,48% rata locurilor de munca vacante, respectiv -400 locuri vacante), urmate de activitati de spectacole, culturale si recreative (-0,17% rata locurilor de munca vacante, respectiv 10 locuri vacante).
In profil teritorial, in anul 2014, cele mai ridicate valori ale ratei medie anuale a locurilor de munca vacante s-au inregistrat in regiunile Vest (1,53%), respectiv Bucuresti-Ilfov (0,98%).
In ceea ce priveste numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, angajatorii au prezentat cea mai semnificativa cerere de forta de munca salariata in regiunea Bucuresti-Ilfov (9.300 locuri vacante), care a reprezentat aproape o patrime din numarul locurilor de munca vacante din intreaga tara, in regiunea Vest (6.700 locuri vacante), respectiv in regiunea Nord-Vest (5.500 locuri vacante).
Mai multe despre:
#afaceri#locuri de munca
Pe acelasi subiect: