Afacerile din industrie au scazut in ianuarie cu 1% fata de decembrie, dar au crescut anualizat cu 5%. Comenzile noi din prelucratoare au crescut cu 11% in prima luna a anului
Cifra de afaceri din industrie, incluzand piata interna si cea externa, s-a redus in ianuarie cu 1% in termeni nominali fata de decembrie, in conditiile scaderii industriei extractive cu 1,5% si a celei prelucratoare cu 1%, insa comparativ cu ianuarie 2014 afacerile au crescut cu 5,6%, potrivit INS.
Pe marile grupe industriale, in ianuarie, s-au consemnat scaderi comparativ cu decembrie in industria bunurilor de uz curent (-11,6%) si industria energetica (-10,5%).
Pe de alta parte, industria bunurilor intermediare a avut un plus de 5,9%, cea a bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 2,9%, iar industria bunurilor de capital cu 2%, potrivit Institutului National de Statistica.
Fata de ianuarie 2014, cifra de afaceri din industrie s-a majorat pe ansamblu cu 5,6%, datorita cresterilor din industria extractiva (6,9%) si cea prelucratoare (5,6%).
Pe marile grupe industriale, s-au consemnat afaceri mai mari in industria bunurilor intermediare (+12,3%), a bunurilor de capital (+10,9%), industria bunurilor de uz curent (+3,5%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+3%), in timp ce afacerile din industria energetica au scazut cu 24,4%.
Comenzile noi din industria prelucratoare au crescut cu 11% in ianuarie, fata de aceeasi luna din 2014
Comenzile noi din industria prelucratoare, pe total piata interna si externa, au crescut in termeni nominali cu 11% comparativ cu aceeasi luna din 2014 si cu 7,3% fata de decembrie,arata INS.
Evolutia inregistrata in ianuarie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, s-a datorat cresterii comenzilor din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 26,4%, din industria bunurilor de capital, cu 12,6%, din industria bunurilor intermediare, cu 10,1%, si industria bunurilor de uz curent, cu 2,2%. Si comparativ cu decembrie 2014, toate sectoarele au inregistrat cresteri ale comenzilor noi, astfel: industria bunurilor de folosinta indelungata de 25,2%, industria bunurilor intermediare de 14,3%, industria bunurilor de capital de 3,8% si industria bunurilor de uz curent de 1,8%.