Managerii romani, mai optimisti decat restul europenilor. Doua din trei companii din Romania estimeaza afaceri in crestere, in 2015
Afaceri
Aproape doua treimi dintre companiile medii din Romania (64%), cu afaceri intre 10 si 500 milioane euro, se asteapta la cresterea cifrei de afaceri in 2015, peste media europeana de 50%, se arata intr-un raport al EY Romania.
In Romania, din top 300 companii romanesti, peste 260 intra in definitia de companie de dimensiune medie (cifra de afaceri intre 10-500 milioane euro) conform studiului EY European Mid-Market Barometer.
"Din cele 300 de companii, doar 20% sunt controlate de antreprenori romani. Avand in vedere scaderea investitiilor straine din ultimii ani, sustinerea dezvoltarii acestor companii de tip mid-market este foarte importanta pentru evolutia economiei romanesti si pentru dinamizarea mediului de afaceri local", a declarat Bogdan Ion, Country Manager Partner al EY Romania.
La nivel european, majoritatea companiilor de dimensiuni medii (87%) evalueaza ca pozitiva situatia actuala a afacerii lor. Perspectivele pentru lunile urmatoare raman, de asemenea, pozitive: aproape jumatate dintre companiile de dimensiuni medii din Europa (46%) se asteapta ca performantelor lor in urmatoarele sase luni sa se imbunatateasca si doar 7% dintre companii anticipeaza o deteriorare a activitatii de business, noteaza EY.
Cel mai ridicat nivel de optimism se inregistreaza in servicii si industria producatoare. Cele mai atractive conditii pentru derularea afacerilor se intalnesc, in prezent, in Turcia, Irlanda si Marea Britanie, iar cele mai nefavorabile in Grecia.
European Mid-Market, primul barometru EY dedicat companiilor de dimensiuni medii realizat la nivelul intregii Europe, are la baza un sondaj reprezentativ derulat in randul a 6.000 de companii de dimensiunii medii din 21 de tari europene, privind perspectivele economice si conditiile de business. Esantionul a cuprins companii care au inregistrat o cifra de afaceri anuala situata intre 10 si 500 milioane euro.
Asteptarile pe termen scurt privind evolutia economiilor nationale sunt prudent optimiste: in 14 din cele 21 de tari se asteapta o imbunatatire a situatiei economice interne, in vreme ce in 6 tari se estimeaza o depreciere a acesteia.
In linie cu perspectivele economice pozitive, companiile de dimensiunii medii din Europa intentioneaza sa-si creasca volumele de investitii. Aproape 3 din 10 companii europene au in plan cresterea nivelului total de investitii in urmatoarele sase luni, in vreme ce doar 7% din ele intentioneaza sa reduca acest nivel. Procentajul companiilor care intentioneaza sa creasca nivelul investitiilor este cel mai ridicat in industria producatoare, iar cel mai mic in constructii si energie, mentioneaza EY.
Si pe piata fortei de munca asteptarile sunt pozitive: numarul locurilor de munca este estimat sa inregistreze crestere in toate cele 21 de tari, pe primele locuri situandu-se Irlanda si Marea Britanie. In timp ce in Grecia se asteapta doar o crestere modesta.
Conform raspunsurilor reprezentatilor companiilor de dimensiuni medii din Europa, cel mai mare risc pentru dezvoltarea companiilor lor il reprezinta preturile ridicate ale materiilor prime, urmat de situatia precara a economiei nationale si tendintele economice slabe din pietele vecine. De asemenea, tensiunile geopolitice reprezinta o amenintare importanta, mai mult de o companie din cinci fiind afectata de criza din Ucraina.
Pe acelasi subiect: