Sonda din Frasin, Suceava, forata la o adancime de 4.100 de metri, se afla in perimetrul Moldova Nord, de unde Romgaz extrage gaze naturale din anul 1972.

"Prin acest foraj, finalizat in cursul lunii ianuarie 2015, a fost pus in evidenta un zacamant de gaz condensat, pentru care in acest moment se afla in derulare programul de dezvoltare", se arata intr-un comunicat al Romgaz.

Sonda de la Cris, Mures, foreaza la 2.600 de metri si este cuprinsa in perimetrul Transilvania Sud, unde exista unele dintre cele mai vechi zacaminte de gaze naturale din Romania.

Descoperirea a identificat un nou zacamant, pe care in prezent se desfasoara forajul mai multor sonde care vor permite evaluarea si dezvoltarea completa a acestuia.

Productia zilnica realizata prin aceste doua sonde noi este de peste 2.600 de barili echivalent petrol pe zi, respectiv circa 3% din productia zilnica de gaze naturale a companiei.

El a precizat ca anularea declinului de productie realizata in ultimii patru ani confirma potentialul existent in perimetrele de explorare si cele aflate in faza de dezvoltare-exploatare.

Romgaz a avut anul trecut un profit de 1,43 miliarde lei (322 milioane euro), in crestere cu 44% fata de cel din 2013, iar cifra de afaceri a urcat cu 15,3%, la 4,49 miliarde lei (1,01 miliarde euro).

Statul controleaza producatorul de gaze naturale cu o participatie de 70%. Al doilea actionar ca marime este Fondul Proprietatea (FP), cu 10%, in timp ce 17,68% din titluri se afla in posesia unor persoane juridice, iar 2,3% in detinerea unor persoane fizice.