Producatorul national de gaze Romgaz a avut, anul trecut, un profit in crestere cu 44% si o cifra de afaceri cu 15% mai mare
Gaze naturale. Foto: AFP/Mediafax
Producatorul de gaze naturale Romgaz (SNG) a avut anul trecut un profit de 1,43 miliarde lei, in crestere cu 44% fata de cel din 2013, iar cifra de afaceri a urcat cu 15,3%, la 4,49 miliarde lei.
Evolutia vanzarilor a fost influentata de cresterea cantitatii gazelor proprii livrate si a pretului, de majorarea tarifelor serviciilor de inmagazinare si de suplimentarea cantitatii de energie electrica livrata si a volumului serviciilor specifice din sectorul energiei electrice.
Anul trecut, Romgaz a produs 5,66 miliarde metri cubi de gaze naturale si avea (la 30 septembrie) o cota de 47,4% din vanzarile de gaze provenite din intern, celalalt mare producator din domeniu fiind OMV Petrom, din grupul austriac OMV.
Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a propus Guvernului, la finele anului trecut, sa prelungeasca cu 16 ani, pana in 2030, noua acorduri de concesiune incheiate cu compania de stat Romgaz Medias (SNG), dupa ce producatorul de gaze a descoperit noi resurse de hidrocarburi.
Contactati de Mediafax, reprezentantii Romgaz nu au oferit detalii referitoare la noile rezerve de hidrocarburi descoperite in perimetrele mentionate, precizand ca o astfel de informatie nu intra sub incidenta informatiilor de interes public.
Avand in vedere ca Romgaz a descoperit in perimetrele Bozed Vest, Corunca Nord, Cugmed, Enciu, Gliceana si Sincai resurse suplimentare de petrol, ANRM propune un proiect de hotarare de guvern pentru prelungirea acordurilor pana in 2030.
De asemenea, in perimetrele Glavinesti si Tamasesti Romgaz a identificat rezerve suplimentare de gaze naturale, astfel ca ANRM propune prelungirea acordurilor actuale de concesiune tot pana in 2030.
In perimetrul Vlideni, Romgaz detine integral drepturile pentru productia actuala de gaze naturale. Si in acest perimetru au fost identificate noi rezerve de gaze naturale, iar acordul petrolier aprobat de guvern in 2004 este propus sa fie prelungit tot pana in 2030.
Pentru productia suplimentara de gaze naturale din perimetrul Vlideni, Romgaz detine 50% din drepturi, iar compania Amromco Energy detine 50%.
ANRM nu precizeaza volumul noilor descoperiri de hidrocarburi din perimetrele mentionate.
Pe acelasi subiect: