Pentru primul semestru al anului trecut, compania a raportat o cifra de afaceri de 1,9 miliarde de lei si un profit net de 622,4 milioane de lei.

Cresterea cifrei de afaceri a fost cel mai puternic influentata de majorarea veniturilor din vanzarea gazelor din productia interna, se arata intr-un comunicat transmis de Romgaz, luni, Bursei de Valori Bucuresti, potrivit Mediafax.

La majorarea cifrei de afaceri a contribuit cresterea cantitatii productiei vandute, cu 11,1%, la 3 miliarde de metri cubi. Depasirea cantitatii livrate de gaze naturale a fost generata de cresterea solicitarilor beneficiarilor, in scopul injectiei in depozite.

De asemena, cifra de afaceri a fost sustinuta si de vanzarea gazelor la un pret mediu mai mare cu 31,7% decat cel din 2013.

Veniturile din vanzarea gazelor din productia interna au crescut cu 46,3%, la 2,01 miliarde de lei, iar cele din comercializarea gazelor din import au scazut cu 69%, la 99,9 milioane de lei.

De asemenea, veniturile din servicii de inmagazinare au crescut cu 45,5%, la 217,2 milioane de lei, iar cele din vanzarea de energie electrica au urcat de aproape sase ori, la 163,88 milioane de lei.

Productia de gaze a companiei a crescut cu 0,1% in intervalul analizat, de la 2,862 miliarde de metri cubi in primul semestru al anului trecut la 2,866 miliarde de metri cubi in acest an.

Rezultatul din primul semestru a fost influentat de o pierdere de 183,2 milioane de lei, determinata in cea mai mare parte prin constituirea de provizioane pentru deprecierea creantelor in suma neta de 176 milioane de lei. Cea mai importanta influenta este reprezentata de cheltuiala inregistrata pentru deprecierea creantelor inregistrate in legatura cu clientul Electrocentrale Galati ca rezultat al deschiderii procedurii de insolventa.

Cheltuielile inregistrate cu angjatii, ignorand efectul alocarii salariatilor pentru constructia de imobilizari in regie proprie, au fost de 265 milioane lei, comparativ cu 256 milioane lei in primul semestru al anului 2013, in crestere cu 3,5% ca rezultat al majorarii numarului de salariati in urma preluarii CTE Iernut la data de 1 februarie 2013.

Compania Romgaz este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 70% din capital.

La cotatia de lei din inchiderea sedintei de luni, compania are o capitalizare de 13,41 miliarde de lei (3 miliarde de euro). (Sumele in euro pentru cifra de afaceri si profit au fost calculate la cursul mediu BNR de 4,4645 lei/euro din primele sase luni ale anului.)