Descoperirea care revolutioneaza lumea. Cine sunt cei care au reusit sa transforme aerul in benzina
O mica firma din Marea Britanie a produs prima "benzina din aer", folosind o tehnologie revolutionara, care promite sa rezolve criza de energie, precum si sa contribuie la limitarea incalzirii globale prin eliminarea dioxidului de carbon din atmosfera, scrie The Independent.
Incepand din luna august, de cand au pus bazele unei mici rafinarii care produce benzina din dioxid de carbon si vapori de apa, compania Air Fuel Synthesis, din Stockton-on-Tees, a produs cinci litri de benzina.
Planul este insa altul. Firma spera ca in doi ani sa construiasca o unitate la o scara mai mare, comerciala, capabila sa produca o tona de benzina pe zi. De asemenea, sa creeze si combustibil verde pentru transportul aerian, in scopul de a face companiile mai putin dependente de carbon.
Tim Fox, managerul Departamentului energie si mediu de la Institution of Mechanical Engineers din Londra, se declara incantat de proiect : "Suna prea bine ca sa fie adevarat, dar este adevarat. Produc asa ceva, eu am fost acolo si am vazut. Inovatia consta in faptul ca au facut sa se intample toate acestea . Este o instalatie pilot mica, ce se bazeaza pe captarea aerului si extragerea de CO2, pe principii bine stiute. Folosesc componente bine cunoscute și bine definite, dar ceea ce este interesant este faptul ca au construt un tot si au demonstrat ca poate functiona".
Desi procesul este inca intr-un stadiu timpuriu de dezvoltare si este nevoie de energie electrica de la reteaua nationala pentru a lucra, compania considera ca va fi in cele din urma posibil sa utilizezi energie din surse regenerabile in cat mai multe domenii.
"Am luat de dioxid de carbon din aer si hidrogen din apa si am transformat aceste elemente in benzina", a declarat Peter Harrison, directorul executiv al companiei, care a dezvaluit descoperirea in cadrul unei conferinte la Institution of Mechanical Engineers in Londra.
"Nimeni din tara sau din strainatate nu produce benzina prin aceasta metoda, din cate stim noi. Arata si miroase ca benzina, dar este multe mai curata si mai clara decat cea obtinuta din petrol fosil", a spus Peter Harrison, pentru The Independent.
"Noi nu avem nicio urma de aditivi sau alti compusi urat mirositori din benzina conventionala si totusi combustibilul nostru poate fi folosit in motoarele existente", a precizat el. "Aceasta inseamna ca oamenii vor putea utiliza produsul nostru in masina lor, fara sa fie nevoiti sa instaleze bateriile sau sa adapteze vehicul in vreun fel pentru noua benzina", a adaugat Harrison.
Extragerea dioxidului de carbon din aer, eliminand in acest fel si principalul gaz cu efect de sera din atmosfera, este telul tehnologiilor verzi. Aceasta firma britanica il duce insa la un alt nivel: foloseste carbonul din atmosfera pentru a produce un combustibil care poate fi folosit de motoarele deja existente.
Peter Harrison crede ca aceasta idee revolutionara va transforma pur si simplu economia Marii Britanii.
"Pana la finalul anului 2014, vom gasi fondurile necesare si vom produce benzina folosind energie regenerabila la scara comerciala", a concluzionat Harrison.