0,05 dolari/litrul de benzina. Top 10 tari cu cei mai ieftini carburanti din lume
Daca soferii europeni si cei americani sunt stresati de pretul carburantilor, nu acelasi lucru se intampla in cazul cetatenilor altor tari, care se bucura de preturi infime cand vine vorba despre alimentarea rezervorului autoturismului personal. “De vina” sunt subventiilor oferite de statele in care traiesc.
Interesant este ca subventiile respective tind sa-i ajute, in special, pe cei bogati (care sunt proprietarii unor automobile) si nu pe cei mai putin instariti, subliniaza Business Insider.
Potrivit estimarilor Fondului Monetar International, 65% dintre subventiile de benzina si motorina din Africa ajuta cele mai instarite 40% dintre gospodarii. Doar 8% din subventiile guvernamentale mondiale de benzina estimate la 410 miliarde de dolari au ajuns la cei mai saraci 20% dintre cetateni, conform estimarilor Agentiei Internationale a Energiei (IEA) pe 2010.
Compania britanica de asigurari Staveley Head a facut publica preturile la pompa in diverse colturi ale lumii, aratand astfel care sunt statele care se bucura de tarife avantajoase.
1. Venezuela – 0,05 dolari /litru
Intrucat se pregateste pentru alegerile din aceasta toamna, Hugo Chavez, presedintele Venezuelei, stie foarte bine ca o crestere a pretului carburantilor ar fi o miscare destul de riscanta din punct de vedere politic. Regimul lui Chavez este si asa amenintat de problemele sale de sanatate, lucru care-l plaseaza in avantaj pe candidatul opozitiei, Henrique Capriles Radonski.
Ultima data cand guvernul a incercat sa minimizeze subventiile la carburanti, lucrurile s-au terminat urat: violente miscari de strada in urma carora au murit sute de oameni. Asta se intampla in 1989. Astfel ca, probabil, cetatenii Venezuelei vor continua sa plateasca mai putin pentru un plin decat pentru apa plata pentru multi ani de-acum inainte.
2. Arabia Saudita – 0,13 dolari / litru
Rezervele de titei ale Arabiei Saudite sunt depasite doar de cele ale Venezuelei, potrivit datelor publicate recent de OPEC. Cu toate acestea, statul din America de Sud este mai putin atractiv pentru investitori, fapt care mentine Arabia Saudita pe primul loc in topul exportatorilor de titei pentru multi ani de-acum inainte.
Cu toate acestea, nici Arabia Saudita nu este lipsita de probleme: o telegrama diplomatica din capitala Riyadh, divulgata de Wikileaks, a dezvaluit ca oficiali sauditi si-au exprimat ingrijorarea cu privire la rezervele de titei ale tarii, care ar putea fi supraestimate, chiar si cu 40%. Pe masura ce tensiunile cu privire la programul nuclear iranian cresc, Arabia Saudita se va confrunta si cu o alta problema: cat timp va putea sa exporte 9 milioane de barili pe zi, fata de 7,5 milioane de barili in ianuarie, pentru a controla cresterea pretului petrolului?
Arabia Saudita cheltuieste anual peste 13 miliarde de dolari pentru a subventiona benzina si motorina, sustine Abdullah Al Shehri, guvernatorul Autoritatii de Reglementare a Electricitatii si Congenerarii pentru publicatia Gulf News.
3. Libia – 0,14 dolari / litru
In timpul revoltei de anul trecut contra regimului Ghaddafi, infrastructura petroliera a Libiei a suferit stricaciuni importante. Multe campuri petroilere au fost minate, porturile au reprezentat campul unor lupte sangeroase intre rebeli si fortele loiale regimului, iar principala rafinarie Libiei, Ras Lanuf, a fost inchisa.
Astazi, condusa de Consiliul National de Tranzitie, Libia este in proces de reconstructie a capacitatii sale de a produce si exporta titei.
Omar Shakmak, ministrul libian al Petrolului, a afirmat recent ca administratia sa se asteapta sa atinga nivelul de productie dinainte de conflict, de 1,6 milioane de barili pe zi, in vara lui 2012. La ora actuala, Libia produce zilnic aproximativ 1,2 milioane de barili. Cresterea productiei, impreuna cu stabilizarea politica a tarii, ar putea stavili cresterea pretului petrolului pe plan mondial.
4. Turkmenistan – 0,19 dolari / litru
Recenta realegere a presedintelui Gurbanguly Berdymukhammedov pentru un nou mandat, de cinci ani, a terminat orice speranta cu privire referitoare la schimbarile politice drastice ale regimului autoritar din aceasta tara asiatica. Cum se traduce acest lucru? De pilda, posesorii de automobile din Turkmenistan vor beneficia in continuare de cele 120 de litri de benzina gratuiti pe Luna si de pretul infim de 0,19 dolari / 0,62 lei pe litru.
Guvernul a promis subventii pentru multe tipuri de carburanti pana in 2030. Rezervele petroliere din Turmenistan suntinsa destul de mici, ceea ce ridica un semn de intrebare asupra capacitatii guvernului de a-si respecta promisiunile.
5. Bahrain – 0,21 dolari / litru
Rezervele de petrol ale Bahrainului sunt insignifiante in comparatie cu cele ale statelor vecine. Bahrain se straduieste sa-si diversifice economia. Ba mai mult, recent a devenit centrul financiar al regiunii Golfului Persic si a investit enorm in sectorul vanzarilor cu amanuntul si in turism.
In 2005, Bahrain a semnat un acord de liber schimb cu Statele Unite, iar astazi este considerata cea mai prospera economie din lumea araba. Sunt putine sanse ca subventiile pentru benzina sa fie reduse in curand, noteaza Business Insider.
6. Kuwait – 0,22 dolari / litru
Kuwait este a sasea tara din lume raportata la rezervele de titei pe care le detine. Totodata, Kuwait este unul din principalii producatori si exportatori OPEC. Exporturile de titei reprezinta 50% din PIB-ul tarii si constituie 95% din veniturile acesteia.
Kuwait Petroleum Corporation intentioneaza sa-si creasca productia la 4 milioane de barili pe zi pana in 2020. Tara consuma doar o mica parte din productia de titei. In 2011, 87% din titeiul extras in Kuwait a mers catre export.
In Kuwait subventiile produselor petroliere sunt cele mai mari pe cap de locuitor, ridicandu-se la 2.800 de dolari de persoana, potrivit Earth Policy Institute.
7. Qatar – 0,24 dolari / litru
Pe langa faptul ca este cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate, Qatar este membru OPEC si reprezenta cel de-al 16-lea exportator de titei din lume in 2009. Consumul de titei al Qatarului s-a triplat din 2000 incoace datorita puternicii cresteri economice si subventiilor generoase ale pretului benzinei.
Tara situata in Golful Persic are al doilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume, estimat la 102.700 dolari in 2011. Rezervele de titei ale Qatarului sunt de 25,4 miliarde de barili, iar veniturile din exploatarea petrolului si gazului natural reprezinta 50% din PIB-ul tarii.
Pana in prezent, cresterea economica a regatului a fost finantata din rezervele de titei. Cu toate acestea, Qatarul incearca sa-si diversifice economia si sa devina un centru stiintific global. In 2009 a fost inaugurat Quatar Science & Technology Park, un complex de 2.500 de acrii constand in 80 de centre de cercetare, educationale si stiintifice.
8. Egipt – 0,30 dolari / litru
Egiptul este un important producator de titei. Are cel mai dezvoltat sector de rafinare din Africa, insa, din cauza cresterii cererii pe piata interna, Egiptul este nevoit sa importe unele produse petroliere. Productia a scazut, in 2010 se situa la 736.000 de barili pe zi.
Catherine Hunter, analist la IHS Global Insight, afirma ca: „daca analizam felul in care au decazut celelalte sectoare economice, investitiile in petrol si gaze naturale precum si veniturile rezultate din utilizarea Canalului Suez au ramas principalii stalpi ai economiei egiptene in timpul turbulentelor”.
9. Oman – 0,32 dolari / litru
Oman este tara care dispune de cele mai mari rezerve energetice dintre toate tarile din Orientul Mijlociu, care nu apartin OPEC, acestea fiind estimate la 5,5 miliarde de barili. Productia a crescut cu 20% din 2007, atingand 860.000 de barili pe zi in 2010. Exporturile de titei si gaze naturale reprezentau 47% din PIB in 2010, principalele destinatii fiind in Asia, in special China. Compania BP dezbate daca sa investeasca 15 miliarde de dolari intr-un proiect de rafinare a titeiului.
„Proiectul va aduce multi bani Omanului; trebuie doar sa gasim o modalitate de a negocia partea care va reveni BP pentru ca investitia sa fie profitabila si pentru companie”, a declarat Jonathan Evans, managerul general al BP in Oman pentru Reuters.
Omanul incearca sa-si diversifice economia, guvernul investind in agricultura si in serviciile de sanatate. Sultanatul considera educatia drept o prioritate, investind in educatie prin constructia de colegii si scoli comerciale si oferind burse pentru studentii internationali.
10. Algeria – 0,32 dolari /litru
Algeria este membru al OPEC si se afla pe al treilea loc in Africa in ceea ce priveste rezervele energetice de care dispune, dupa Libia si Nigeria. Algeria este al patrulea producator african de petrol dupa Nigeria, Angola si Libia.
Uniunea Europeana depinde de titeiul algerian pentru a putea respecta restrictiile de mediu deoarece petrolul produs in aceasta tara are o cantitate foarte mica de sulf. Industria petroliera algeriana este, in mare parte, nationalizata iar guvernul a impus restrictii asupra importurilor, privatizarii si altor moduri de implicare a capitalului strain. Industria petroliera asigura majoritatea veniturilor guvernului algerian (60%).
Spre deosebire de Arabia Saudita, Algeria nu intentioneaza sa creasca exportul de titei in urma escaladarii tensiunilor (si a pretului petrolului) in legatura cu programul nuclear iranian. „Avem un program stabilit si acesta va fi respectat in continuare”, a declarat Youces Yousfi, ministrul algerian al Energiei si Mineritului pentru agentia de stiri chinezeasca Xinhuanet.
Citeste si:
Industria navelor de lux primeste vant puternic din vant VIDEO