In acelasti timp, intrebat ce masuri speciale poate lua Romgaz avand in vedere situatia din Ucraina si faptul ca se vorbeste tot mai des despre o posibila criza a gazului, directorul general al Romgaz, Virgil Metea, a precizat ca deocamdata, nu exista masuri speciale care pot fi luate.

"Masuri speciale Romgaz nu va lua pentru ca este o activitate cu flux continuu. Conditiile normale sunt indeplinite. Intr-o situatie de criza - asta insemnand ca nu mai avem import sau se diminueaza, numai la asta putem sa facem referire in ceea ce priveste Ucraina - mentinerea capacitatilor in functiune, capacitati de productie si depozitare. Acestea sunt masurile pe care le luam si pe care le putem lua. Alte surse este foarte dificil sa spun acum ca vom putea accesa", a declarat Metea, citat de Mediafax.

El a precizat ca suplimentarea capacitatii de productie si inmagazinare nu se poate face "peste noapte".

In plus, Metea a spus ca sunt si "masuri de alta natura" care vor putea fi luate, daca va fi cazul. "Sunt si masuri de alta natura: se discuta de consumatori intreruptibili, trebuie respectate prioritatile de consum si respectata ordinea si comportamentul necesare intr-un astfel de moment", a declarat Metea. Intrebat daca este vorba despre intreruperea furnizarii catre consumatorii industriali sau casnici, Metea a raspuns: "Casnicii sunt ultimii".

La randul sau, directorul adjunct al Romgaz, Dumitru Rotar, a precizat, in aceeasi conferinta de presa, ca "Romania a trecut deja peste doua crize: in 2006, cand s-au oprit partial livrarile, si alta in 2009, cand s-au oprit total".

El a afirmat ca, intr-o zi normala de iarna, consumul in Romania este de circa 55 de milioane de metri cubi de gaz, care poate fi acoperit din productia interna - 30 de milioane de metri cubi - si gaz din depozite - circa 20-25 de milioane de metri cubi.

Romgaz aloca un buget de peste 660 de milioane de lei si foloseste tehnologii 3D pentru descoperirea de noi zacaminte

Conducerea Romgaz a anuntat, totodata, ca are pentru acest an un buget de explorare de 666 de milioane de lei, scopul fiind descoperirea de noi zacaminte pentru a combate "declinul de productie”.

"In cadrul directiilor de dezvoltare ale Romgaz, activitatea de explorare-productie este de baza si se materializeaza prin faptul ca, in ultimii ani, am reusit sa atenuam declinurile de productie. De la un declin de sapte la suta, am ajuns, in ultimii cinci ani, la declin sub 1,5 la suta, iar anul trecut a fost chiar zero. Este un lucru de care trebuie tinut cont si presupune un efort investitional sustinut", a declarat Virgil Metea.

El a adaugat ca, in ultimii ani, volumele zacamintelor descoperite sunt tot mai mici.

"Nu numarul de sonde ar fi important sau adancimea de explorare, dar tinand cont de faptul ca descoperirile acestea sunt tot mai rare si cantitatile descoperite, volumele descoperite, sunt mici, atunci e clar ca pentru a putea veni cu ceva substantial pe piata eforturile trebuie sa creasca. Ca nu ne putem astepta - desi nu ar fi rau - la niste descoperiri din acelea care sa ne faca sa stam si sa asteptam numai sa se consume. Deocamdata ne incadram intr-o rata de descoperire de 60-70 la suta, daca vom ramane pe ea va fi foarte bine, asta inseamna ca in fiecare an venim cu un aport destul de important ca sa ne atenuam declinul", a declarat Metea.

El a afirmat ca se cauta solutii atat pentru cresterea productivitatii zacamintelor vechi, cat si pentru noi descoperiri, insemnand noi concesiuni si dezvoltarea sectorului offshore.

La randul sau, directorul adjunct al Romgaz, Dumitru Rotar, a precizat ca societatea este interesata sa participe la toate licitatiile care se organizeaza in regiune pentru concesionarea de noi zone pentru explorare.

De asemenea, Rotar a afirmat ca, in tara, la zacamintele actuale, se lucreaza cu tehnologie 3D pentru a descoperi zone care pot fi aduse in exploatare.

"In ultimii cinci ani am utilizat pe scara larga seismica 3D pentru a avea o imagine mult mai buna a zacamintelor, pentru a vedea zone in care putem fora sonde noi, care pot fi aduse in exploatare. Avem 143 de zacaminte comerciale si peste 3.000 de sonde", a afirmat Rotar.

El a prezentat faptul ca Romgaz are acorduri de explorare-exploatare cu statul roman pentru noua locuri de explorare in Transilvania, Moldova, Muntenia, Oltenia si in partea de vest a tarii.

"Este din ce in ce mai dificil sa descoperim noi acumulari de gaze si suntem fortati sa investigam zone de mare adancime, peste 3.000 de metri, care implica dificultati majore in ce priveste forajul sondelor si conditiile pe care le intalnim, presiuni si temperaturi... la 4.000 de metri temperatura este de 100 de grade Celsius, de exemplu. Intentionam ca in perioada urmatoare sa executam un numar de foraje prin care sa identificam aceste acumulari. Zacamintele in sine, capcanele le-am identificat, acum urmeaza sa verificam prin foraje daca acestea contin sau nu hidrocarburi", a spus Rotar.

El a mentionat ca Romgaz nu are experienta in forarea offshore, de aceea in blocurile din Marea Neagra compania detine doar diferite cote parte, nefiind operator.