"Realizam suficiente investitii pentru a ne intretine sistemul de distributie a gazelor. Nu se poate spune acelasi lucru despre sistemul ucrainean. Gazoductele imbatranesc si, in consecinta, se produc accidente", a declarat in cadrul unei conferinte de presa vicepresedintele Gazprom Vitali Markelov.

"Nu este primul incident la sistemul de distributie a gazelor ucrainean si cred ca vor mai fi si altele deoarece sistemul trebuie intretinut. Imbatranirea gazoductelor este inevitabila", a adaugat el.

O explozie s-a produs marti la gazoductul international Urengoi-Pomari-Ujgorod, in regiunea Poltava din nord-estul Ucrainei, care alimenteaza Europa cu gaz rusesc. Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a asigurat imediat ca este vorba despre un "sabotaj rusesc".

Gazprom a anuntat la randul sau pe Twitter ca incidentul nu a provocat intreruperea tranzitului si ca aprovizionarile continua in ritm de 185 de milioane de metri cubi pe zi.

Markelov a explicat ca un sistem de rezerva permite asigurarea tranzitului catre Europa si ca Gazprom nu participa la anchetarea incidentului.

Potrivit primelor informatii ale serviciilor de salvare, explozia ar putea sa fi fost provocata de o scurgere de gaze sau o depresurizare la un racord al gazoductului.

Lung de 4.500 de kilometri, acest gazoduct pleaca din Siberia pentru a face legatura cu clientii europeni prin Ucraina. Sectorul rus este operat de gigantul Gazprom.