Ca urmare pierderilor inregistrate in situatiile financiare la sfarsitul anului trecut, valoarea activului net s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social, astfel ca, in conformitate cu prevederile legii privind societatile comerciale, se propune aprobarii adunarii actionarilor dizolvarea societatii, potrivit convocatorului pentru AGA, ce ar urma sa aiba loc la 28 august. 

Potrivit datelor prezentate de companie, detinuta de grupul ArcelorMittal, activul net era de 231,13 milioane de lei, iar capitalul social de 497 milioane lei la sfarsitul anului trecut, rezultand un deficit de 17,37 milioane de lei pana la limita permisa de lege. 

La sfarsitul primului semestru al acestui an, activul net avea o valoare de 236,35 milioane de lei, rezultand o diminuare a deficitului la 12,5 milioane de lei. 

"Avand in vedere imbunatatirea rezultatelor financiare ale societatii in primul trimestru din 2014, conducerea considera ca exista premisele economico-financiare pentru acoperirea in totalitate a deficitului inregistrat, pana la sfarsitul anului 2014", potrivit unui raport special al Consiliului de Administratie. 

Societatea inregistra o pierdere cumulata de 374,23 milioane de lei in luna iunie a acestui an. 

ArcelorMittal Hunedoara si-a redus pierderile cu 21% anul trecut, de la 37,6 milioane lei in 2012 la 29,7 milioane lei (6,7 milioane euro), si a inregistrat o cifra de afaceri in crestere cu 14,6%, la 499,6 milioane lei (113,2 milioane euro). 

Daca actionarii decid sa nu dizolve societatea si sa continue activitatea, conducerea va intreprinde actiunile necesare pentru restabilirea raportului minim dintre valoarea activului net si capitalul social, cel mai tarziu pana la sfarsitul anului 2015, se arata in raportul Consiliului de Administratie. 

Societatea a trecut printr-o situatie similara in 2010, cand actionarii au decis sa nu dizolve compania si sa majoreze capitalul social, prin aport in numerar al actionarilor, cu 397,6 milioane lei, la 545 milioane lei, pentru cresterea valorii activului net si asigurarea fondurilor pentru investitii. 

Capitalul social a fost in final majorat cu 349,5 milioane lei, la 496,9 milioane lei, sub valoarea programata, nivel la care se afla si in prezent. 

ArcelorMittal Hunedoara produce tagle pentru tevi, profile grele mijlocii si usoare, otel beton, sarma, profile speciale si pentru minerit.  Principalul actionar al companiei este grupul ArcelorMittal cu o participatie de 96,4%, in timp ce aproape 3,6% din titluri se afla in detinerea altor investitori. 

ArcelorMittal este cel mai mare producator de otel din lume. Grupul este condus de miliardarul indian Lakshami Mittal si are activitati de siderurgie si minerit in 60 de tari. 

In Romania, grupul detine doua combinate siderurgice, la Galati si Hunedoara, doua fabrici de tevi, la Iasi si Roman, operatorul portuar Romportmet Galati si o divizie a ArcelorMittal Construction.