"In actualul context economic, care este dificil si volatil, lucru reflectat in cresterea costurilor si pierderea de competitivitate, este nevoie sa ne imbunatatim productivitatea muncii, atat prin cresterea productiei, pentru care am investit, recent, resurse importante, cat si prin acest program de pre-pensionare. Implementam aceasta masura intr-o maniera responsabila din punct de vedere social, cum am facut si pana acum", a declarat intr-un comunicat directorul general al ArcelorMittal Galati, Bruno Ribo.

Compania avea la finele anului trecut 7.115 angajati, fata de peste 27.000, cati lucrau la Sidex in 2001, inainte de privatizare.

Salariatii care sunt eligibili si care doresc sa se inscrie in program vor primi o suma neta de 22.000 de lei, precum si un numar de salarii care reprezinta diferenta, in luni, intre data plecarii din companie si data pensionarii, dar nu mai mult de 12 salarii, se precizeaza in comunicat.

Combinatul face parte din grupul ArcelorMittal, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal.

Guvernul a decis, recent, ca marii consumatori de energie electrica, precum ArcelorMittal Galati, vor plati, pentru o perioada de zece ani, doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislatie, ajutorul de stat avand ca scop evitarea riscului ca aceste companii sa isi piarda competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile.

Valoarea ajutorului de stat este de 750 milioane euro, iar numarul beneficiarilor este estimat la 300 de companii.

Pentru a primi insa ajutorul de stat, companiile beneficiare trebuie sa indeplineasca unele conditii, precum sa nu disponibilizeze mai mult de 25% din personalul inregistrat in momentul in care se califica pentru primirea ajutorului de stat, sa isi eficientizeze activitatea sau sa incheie parteneriate cu institutii de invatamant pentru cursuri de specializare in domeniile in care activeaza.