Premierul a mai spus ca Guvernul intentioneaza sa sustina intreaga industrie grea prin masuri legislative intr-un context in care, la nivel european, cea mai mare provocare este pretul la energie.

"Pretul energiei a scazut deja, dar trebuie si poate sa scada in continuare, in special prin aplicarea schemei de la 1 iulie referitoare la reducerea cu pana la 85 la suta a certificatelor verzi, reducerea taxei de cogenerare, sunt alte mijloace prin care putem sa reducem in continuare pretul energiei electrice. In privinta pretului la gaz avem o strategie comuna prin care relatia intre cei doi mari producatori, Petrom si Romgaz, sigur si importurile, sa pastreze preturile la gaze in asa fel incat marii producatori sa ramana intr-o marja de competitivitate", a declarat Victor Ponta, dupa ce a avut o discutie de cateva zeci de minute cu conducerea combinatului siderurgic de la Galati.

El a mai spus si ca, in aceasta situatie, trebuie colaborat cu forurile europene astfel incat liberalizarea pretului la gaze sa se faca in contextul unei piete care functioneaza, pentru ca astfel se risca aparitia unui monopol si disparitia contextului in care poate functiona o piata libera.

Intrebat cum comenteaza anunturile repetate ale reprezentantilor combinatului siderurgic potrivit carora lipsa de sustenabilitate (unitatea siderurgica de la Galati produce pierderi de la aparitia crizei economice si pana azi) ar putea duce la relocarea operatiunilor din Romania, premierul a spus ca Guvernul va trebui sa se preocupe de asigurarea unui cadru competitiv pentru marea industrie si trebuie sa faca lucrul acesta in acord cu forurile europene.

"Nu au spus ca inchid, dar au spus un lucru care este valabil pentru orice business; cat timp sunt competitivi si au o perspectiva pe termen mediu si lung vor ramane. Altfel, nu pot sa piarda tot timpul, nu poti sa ceri niciunui investitor privat sa piarda bani in Romania. Cei de la ArcelorMittal, in conditiile in care Romania asigura conditii de competitivitate fac investitii si sunt hotarati sa ramana. Mai tine si de capacitatea Europei de a nu distruge marea industrie, pentru ca masurile luate in ultimii ani la nivel european au fost extrem de anti-competitive, motiv pentru care a si existat o reducere semnificativa in Europa a marii productii industriale, o delocalizare in afara Europei", a declarat Ponta.