Aproximativ 58.000 de persoane cu activitate in industria textila si-au pierdut locurile de munca in 2009, potrivit lui Grapini. Astfel, la sfarsitul anului trecut in sectorul textilelor lucrau 230.000 de persoane.

"Nu mai vedem pe nimeni care sa vrea sa infiinteze o societate de profil, nici macar microintreprinderi. Circa 50.000-60.000 salariati vor ramane fara locuri de munca in conditiile in care piata nu se va redresa. Ne asteptam la un semestru al doilea si mai prost decat primul, in care cat de cat a mai existat incredere dupa incheierea acordului cu Fondul Monetar International. In cel de-al doilea semestru vor fi si mai multe incertitudini", a declarat Maria Grapini, presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al producatorului de profil Pasmatex.

Ea estimeaza ca industria de profil va continua sa scada, odata cu aplicarea masurii de majorare a TVA-ului la 24%, adaugand ca se asteapta ca multe firme sa iasa din domeniu.

"E total ilogic sa cresti acea taxa cand deja scazuse nivelul incasarilor. Daca se adauga aceasta masura, dupa atatea presiuni, unele firme nu vor rezista si vor inchide, altele vor restrange productia pentru a reduce cheltuielile, iar altele vor reloca afacerile in alte tari pentru a nu pierde investitiile. Din toate aceste efecte, statul este cel care are cel mai mult de pierdut pentru ca scade contributia la bugetul national", a precizat Maria Grapini.

Grapini a mai spus ca singura cale de iesire a industriei textilelor din aceasta situatie sunt exporturile.

"Avem o sansa daca se revigoreaza economia altor tari, pentru ca Romania exporta circa 80% din productia totala", a explicat Grapini.

Pasmatex detine cinci firme care produc articole de pasmanterie (fireturi, panglici, sireturi -n.r.), confectii, lenjerie de corp si creatii vestimentare pentru femei.