Cel mai mare producator local de energie, intrat in insolventa, nu renunta la investitii
Hidroelectrica are investitii de 6,5 miliarde euro pana an 2025 si nu va renunta la niciuna, dare le va prioritiza, a declarat joi Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
"Toate investitiile vor merge mai departe, lucram la prioritizarea lor. Toate vor fi redimensionate pentru a cuprinde exclusiv componenta energetica", a afirmat Borza, potrivit Mediafax.
An raportul realizat de Euro Insol privind cauzele intrarii in insolventa a Hidroelectrica se arata ca societatea a fost obligata in anii anteriori, prin diverse acte normative, sa finanteze cu 926 milioane de lei o serie de investitii in care componenta energetica are rol secundar, aceste cheltuieli contribuind la inrautatirea situatiei economice a companiei de stat.
Compania a intrat in insolventa in luna mai, din cauza vanzarilor de energie catre "baietii destepti", a managementului deficitar, secetei prelungite, dar si a altor factori, potrivit raportului Euro Insol.
Producatorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro an perioada 2006-2012 din vanzarea energiei prin contracte directe, din care peste jumatate s-au anregistrat din 2009
Adunarea creditorilor Hidroelectrica, amanata pentru 14 septembrie
Adunarea creditorilor producatorului de electricitate Hidroelectrica, societate aflata in insolventa, a fost amanata pentru 14 septebrie, din cauza vacantei jdecatoresti., a declarat joi Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al companiei de stat. "Adunearea trebuia sa aiba loc vineri, dar a fost amanata exclusiv ca urmare a vacantei judecatoresti", a aratat Borza.
Potrivit lui Borza, la masa creditala sunt inregistrati 839 de creditori, iar valoarea creantelor cerute de jumatate dintre acestia se ridica la 5,1 miliarde lei (1,13 miliarde de euro).
Hidroelectrica are credite contractate pe termen scurt de la ING (38 milioane lei), Alpha Bank Romania (80 milioane lei), BRD (300 milioane lei), Citibank Europe (46 milioane dolari), RBS Bank (32 milioane euro), Libra Bank (13,5 milioane lei) si Banca Transilvania (120 milioane lei).
Compania are contracte de finantare pe termen lung cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (110 milioane dolari), UBS AG (aproape 30 milioane franci elvetieni), Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (66 milioane euro), Citi International (75 milioane euro), ING Bank Amsterdam (60 milioane euro), BCR (50 milioane euro) si Unicredit Bank Austria (117,3 milioane euro).
Hidroelectrica este detinuta de stat, prin Ministerul Economiei.
Mai multe despre:
#Hidroelectrica#cel mai mare producator de energie din Romania#companii#insolventa#investitii
Pe acelasi subiect: