Ce dorinte trebuie sa-i indeplineasca Guvernul de la Bucuresti lui Lakshmi Mittal, pentru a nu pleca din Romania
ArcelorMittal a cerut Guvernului amanarea unor angajamente din contractele asumate la combinatele Galati si Hunedoara, preluarea de retele electrice, mentinerea in functiune a furnizorului de abur CET Galati si exceptari de taxe locale, releva un document oficial, citat de Mediafax, privind continutul negocierilor dintre conducerea ArcelorMittal si Guvernul de la Bucuresti.
La acestea se adauga solicitarile de modificare a calendarului de liberalizare a pietei gazelor, de reducere a taxei de cogenerare si de reglementare a problemei legate de utilizarea produselor metalice de calitate scazuta din import si la pret de dumping, se arata in document.
Grupul ArcelorMittal, cel mai mare producator de otel la nivel mondial, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, detine in Romania doua combinate siderurgice, la Galati si Hunedoara, doua fabrici de tevi, la Iasi si Roman, operatorul portuar Romportmet Galati si o divizie a ArcelorMittal Construction.
In luna mai, dar si in urma cu o saptamana, premierul Victor Ponta s-a intalnit cu proprietarul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, seful grupului siderurgic, care s-a intalnit si cu presedintele Traian Basescu, declarand ca asteapta sa fie gasite "solutii sustenabile" in domeniul energiei. Premierul arata la randul sau ca seful Mittal a evocat varianta retragerii din Europa din cauza pretului la energie.
Preocuparea majora a investitorului este legata de problema energiei, reprezentantii ArcelorMittal cerand - dupa amanarea temporara a numarului de certificate verzi acordate pentru energia regenerabila in scopul scaderii pretului la electricitate - si reducerea taxei de cogenerare.
In plus, investitorul a aratat ca utilizarea retelei electrice interne, care apartine societatii Electrica Muntenia Nord, ii impune costuri lunare de 8 milioane euro si a solicitat ca aceasta retea sa ii fie acordata in concesiune. Solicitarea a fost respinsa de filiala Electrica Distributie Muntenia Nord, cu argumentul ca o eventuala preluare de catre ArcelorMittal a retelei ar scadea veniturile filialei, dar Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a intervenit si a cerut filialei sa analizeze varianta inchirierii de catre ArcelorMittal a liniilor electrice. In prezent, este asteptat punctul de vedere al Electrica Muntenia Nord la aceasta solutie alternativa.
ArcelorMittal a solicitat in discutiile cu Guvernul, dar si la Comisia Europeana doua propuneri pentru evitarea "consecintelor negative" ale calendarului de liberalizare a pietei de gaze, si anume modificarea acestui calendar si introducerea unor prevederi legale care sa asigure un tratament identic pentru consumatorii casnici si cei industriali.
O alta solicitare a vizat dezvoltarea unui concept privind CET-Electrocentrale Galati pentru ca unitatea sa furnizeze energie pe termen lung la platforma industriala Galati, riscul potential luat in calcul fiind faptul ca centrala, care inregistreaza datorii de aproape 100 milioane euro fata de Romgaz, ar intra in faliment.
Documentul mai releva ca ArcelorMittal a solicitat si o serie de masuri care sa "sprijine eforturile initiate" privind indeplinirea unor obligatii asumate prin contractul de privatizare a combinatului Sidex Galati incheiat in iulie 2001, respectiv prelungirea termenului pentru ecologizarea haldei de zgura de la combinatul din Galati. Problema a fost analizata de Agentia de Mediu si este in etapele finale de rezolvare, se mentioneaza in document.
Investitorul a cerut si prelungirea cu 3 ani a termenului pentru obligatiile de mediu la combinatul din Hunedoara.
La acestea se adauga solicitarea de compensare a costurilor cu certificatul de CO2 din pretul energiei pentru productia de otel, conform modelului aplicat in Germania, si exceptari de la taxele locale de mediu.
ArcelorMittal a semnalat si "perpetuarea unor taxe care nu isi au o justificare" si ii afecteaza sistematic nivelul de rentabilitate al productiei, Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala urmand sa inceapa in acest an un proces de reanalizare a tuturor categoriilor de taxe la nivel central si local.
Grupul ArcelorMittal are activitati de siderurgie si minerit in 60 de tari, cu aproximativ 260.000 de angajati.
Pe acelasi subiect: