Hollande i-a dat termen lui Lakshmi Mittal, director general si principalul actionar al ArcelorMittal, cel mai mare grup metalurgic la nivel mondial, pana la 1 decembrie fie sa pastreze locurile munca, fie sa vanda combinatul de la Florange, din nordul tarii, in caz contrar riscand nationalizarea.

Ministrul Industriei Arnaud Montebourg a declarat in aceasta saptamana ca ArcelorMittal nu mai este dorita in Franta si a spus ca a gasit un cumparator pentru combinat, inclusiv pentru partea pe care grupul ar dori sa o pastreze.

Aceasta estea cea mai dura pozitie adoptata pana acum de guvernul francez, intr-o lunga serie de incercari de protejare a locurilor de munca din Franta.

Incidentul vine in conditiile in care investitiile straine directe au scazut la jumatate in cinci ani, companiile locale se abtin de la cheltuieli, iar rata somajului a atins maximul ultimilor 14 ani.

"Francezii au obiceiul sa se impuste singuri in picior in privinta relatiilor publice internationale. Este genul de incident care le afecteaza reputatia", a declarat Philip Whyte, analist la Centrul pentru Reforma Europeana in Londra.

Hollande s-a intalnit cu Mittal acum trei zile, pentru a discuta despre combinatul Florange din nord-estul Frantei. Complexul include doua furnale pe care Mittal vrea sa le inchida, ca si o unitate de laminare care produce in special otel destinat industriei auto, pe care vrea sa o pastreze.

ArcelorMittal are in Franta circa 20.000 de angajati.

Afirmatiile guvernului au avut un impact dezastruos asupra imaginii Frantei, a spus Laurence Parison, seful asociatiei patronale franceze, Medef.

"Am fost la Hong Kong in aceasta saptamana si va pot spune ca investitorii nu mai inteleg Franta. Sa planuiesti o nationalizare, sa incepi o discutie pe aceasta tema, este scandalos. Ar trebui sa tina seama de faptul ca nationalizarea inseamna expropriere", a aratat Parison.

Mittal s-a confruntat cu ostilitatea politicienilor inca de la intrarea in Franta in 2006, prin achizitia de 36 de miliarde de euro a Arcelor.

El nu este singurul supus presiunilor prezidentiale. De la castigarea presedintiei in luna mai, Hollande a incercat sa limiteze reducerile de locuri de munca la PSA Peugeot Citroen si a cautat un cumparator pentru o rafinarie din Franta a Petroplus Holdings.

Predecesorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy, a facut eforturi anul trecut pentru gasirea unui cumparator pentur fabrica de lenjerie Lejaby SAS, a intrat in conflict cu Mittal in privinta fabricilor ArcelorMittal din Franta, iar anterior a nationalizat producatorul de trenuri Alstom.