"Romania va deveni un jucator important pe piata energiei in urmatorii 10 ani, daca vom fi norocosi cu Marea Neagra. In orice caz, am urmarit evolutiile. Sincer, sunt extrem de multumit de ceea ce se intampla si acum toata lumea cred ca a inteles ca nu vom mai vinde cei 10% din Petrom. Am fost norocosi ca nu am vandut anul trecut cei 10%", i-a spus Traian Basescu, razand, lui Gerhard Roiss, care este si presedintele Consiliului de Supraveghere Petrom. 

Gerhard Roiss i-a raspuns presedintelui Basescu ca dezvoltarea industriei energetice din Romania reprezinta acum o sansa importanta in viitor pentru tineri, iar seful statului l-a aprobat. 

Extractia de gaze in Marea Neagra este preconizata pentru sfarsitul deceniului, iar exploatarea zacamantului, estimata pentru o perioada de 10 ani, ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in privinta gazelor naturale, a declarat recent directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe. 

"Aceasta descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde pana la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Productia ar putea incepe pe la sfarsitul decenului acesta, undeva spre anii 2018", a declarat Gheorghe la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV pe 7 octombrie 

La inceputul anului, OMV Petrom si Exxon Mobil au anuntat ca au facut o descoperire semnificativa la exploatarile din Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de 3-6 ori consumul anual al Romaniei.