Basescu i-a asigurat pe liderii UE ca Romania va face parte din uniunea bancara, desi nu este in zona euro
Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Bruxelles, ca i-a asigurat pe presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si pe presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ca optiunea Romaniei este de a fi parte a uniunii bancare, chiar daca nu face parte din zona euro.
"L-am asigurat si pe domnul Barroso si pe domnul van Rompuy ca Romania va fi parte a uniunii bancare - sigur, aici sunt de discutat modalitatile - iar argumentul principal pentru care Romania doreste sa fie parte a uniunii bancare, chiar daca nu este in zona Euro, este legat de faptul ca 85% din piata banking-ului romanesc e ocupata de banci din zona euro", a precizat seful statului, potrivit Mediafax.
Basescu a spus ca Romania nu poate ramane in afara structurilor de decizie atat timp cat bancile care opereaza pe teritoriul Romaniei sunt, preponderent, din zona euro.
Presedintele Traian Basescu a mai spus ca si optiunea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este ca Romania sa fie in interiorul uniunii bancare, argumentul fiind acelasi, respectiv preponderenta bancilor din zona euro in cadrul sistemului bancar romanesc.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Bucuresti, ca proiectul uniunii bancare promovat in aceasta saptamana de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, avantajeaza Romania, deoarece piata din tara noastra este acoperita in proportie de 85% de banci din zona euro.
Basescu a subliniat, in conferinta de presa de la Palatul Cotroceni, ca Romania sustine "fara rezerve" atat proiectul uniunii bancare, cat si pe cel al mecanismului european de stabilitate, ambele fiind in avantajul tarii noastre.
Sistemul unic de supraveghere bancara in zona euro propus miercuri de CE prevede ca statele din afara blocului monetar se pot inscrie voluntar intr-un mecanism de cooperare, iar coordonarea intre BCE si autoritatile din tarile din afara sistemului ramane in forma actuala.
Comisia Europeana (CE) a prezentat miercuri proiectul legislativ pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancara in zona euro, care extinde semnificativ prerogativele Bancii Centrale Europene (BCE), in timp ce Autoritatea Bancara Europeana (ABE) va garanta coerenta reglementarilor la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE, iar Parlamentul European (PE), Consiliul European si Eurogroup, forumul ministrilor de Finante din zona euro, vor asigura exercitarea controlului democratic asupra activitatilor de supraveghere ale BCE.
Potrivit recomandarilor CE, sistemul unic de supraveghere ar trebui sa fie aprobat de Consiliul European si Parlamentul European pana la sfarsitul anului.
In Romania, aproximativ 80% din activele sistemului bancar sunt controlate de subsidiare ale unor banci din zona euro.
Pe acelasi subiect: