Autorităţile încă analizează impactul racordărilor gratuite la gaze asupra facturilor, deși ANRE a aprobat deja regulamentul. Experții estimează 200 lei în plus, pe an
Gaze naturale
Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, spune că autorităţile încă analizează care va fi impactul racordărilor gratuite la gaze asupra facturilor tuturor românilor, deşi Autoritatea de Reglementare în Energie a aprobat deja un regulament în acest sens în urmă cu două săptămâni.
Întrebat dacă autorităţile au făcut un calcul asupra modului în care va afecta branşarea gratuită facturile celorlalţi consumatori, în condiţiile în care distribuitorii îşi vor recupera aceste costuri majorând tarifele de distribuţie, reprezentantul Ministerului Energiei a spus că acest lucru încă se analizează.
"Să ştiţi că am observat această problemă şi o avem în analiză. Acum, sigur, orice măsură are un impact pozitiv şi unul negativ. Noi va trebui, cât de curând, să găsim un echilibru între părţile pozitive şi cele negative. Adică, pe partea pozitivă, să permitem unor potenţiali clienţi să se racordeze la reţea şi apoi să vedem în ce măsură acest lucru va avea un impact asupra celorlalţi clienţi şi asupra rezultatelor economice şi financiare ale distribuitorilor. Trebuie să găsim cumva un echilibru între acestea şi sunt convins că putem cât de curând purta discuţii aprofundate cu privire la această problemă", a spus Drăgan, într-o conferinţă online, potrivit Agerpres.
Asociaţia Energia Inteligentă a făcut deja un astfel de calcul şi a rezultat că fiecare familie din România va plăti 200 de lei în plus pe an, prin tarifele de distribuţie, a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI, săptămâna trecută.
Pe 12 noiembrie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat regulamentul care obligă distribuitorii să finanţele lucrările de racordare a clienţilor la rețea, urmând ca aceste costuri să fie recuperate ulterior, prin tarifele de distribuţie.
Pe acelasi subiect: