Peste 10.000 de agenti imobiliari au cazut rapusi in fata crizei. Ce se intampla cu restul?
Peste 10.000 de agenti imobiliari au disparut din piata de la venirea crizei si pana in prezent odata cu aproape 80% dintre agentii, iar cei ramasi se gandesc, in sfarsit, la calitatea serviciului prestat si participa la traininguri sau lucreaza la un cod etic al brokerilor imobiliari. Ce au facut cei care si-au pierdut joburile si, mai ales, ce urmeaza?
Agentii, care au picat testul de rezistenta pe o piata imobiliara aproape inghetata, s-au apucat de alte afaceri si in cele mai multe dintre cazuri au ajuns sa lucreze in supermarketuri, in bancile pentru locuinte, sa vanda parfumuri sau au devenit evaluatori imobiliari.
Acestia au eliberat circa jumatate din posturile de agent imobiliar, iar in urma lor au lasat alti aproape 10.000 de temerari, care nu se pot opri sa nu se intrebe ce urmeaza si unde se vor mai gasi locuri si pentru ei daca piata nu isi revine.
"Cei care erau bine pregatiti nu au avut probleme in a gasi de lucru. Multi lucreaza ca sefi de departamente in supermarketuri, in evaluare imobiliara, in bancile pentru locuinte sau in diverse sucursale ale institutiilor bancare in franciza", a declarat pentru incont.ro Cristian Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).
Potrivit estimarilor ARAI, pana acum, mai sunt circa 3.000 de agentii in toata tara, dupa ce au disparut 70-80% din cate existau in 2008, iar in ele lucreaza circa 10.000 de persoane, asa cum aratam si mai sus.
“Criza a asanat aceasta piata! Ceea ce este un lucru bun”, a mai spus Cristian Clenciu.
Asanarea domeniului este un lucru bun, in ochii celor ramasi, care totusi nu pot inca rasufla usurati. Pentru ei batalia pare ca d-abia acum incepe.
"Nu e o situatie dramatica. Cine nu mai avea ce sa faca in piata, si oricum nu avea ce sa caute, s-a apucat de vandut parfumuri sau haine pentru femei (care, prin definitie, sunt buni cumparatori!), s-au dus in banci s.a.m.d.. Problema este acum cu cei ramasi, care fac tot posibilul sa se adapteze si sa se transforme in agenti imobiliari profesionisti, dar pe o piata care nu se dezgheata", a povestit mai departe unul dintre "supravietuitori".
La randul sau, Liviu Ureche, fost presedinte al ARAI, in prezent, vicepresedinte al Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania (APAIR), a explicat pentru incont.ro ca "neprofesionistii" si "oportunistii" "nu au fost niciodata considerati colegi ai agentilor imobiliari adevarati".
"In perioada de boom imobiliar, s-au angajat foarte multi oameni in domeniul asta, chit ca nu aveau ce cauta. Acum, acesti oportunisti s-au relocat, iar cei ramasi se specializeaza", a adaugat Liviu Ureche, care a mai spus ca participa, zilele acestea, alaturi de alti membrii APAIR la un training de specialitate tinut de un lector american, considerat un guru al domeniului.
Oficialul APAIR a mai aratat ca agentii imobiliari cu traditie si care si-au dorit sa ramana in piata rezista, pe de-o parte datorita rezervelor de bani stranse si, pe de alta parte, datorita tranzactiilor pe care le mai fac din cand in cand.
"Oportunistii si-au dat repede seama ca nu mai e loc de castiguri usoare si au plecat in cea mai mare parte...", a continuat vicepresedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania.
Acum, agentiile imobiliare supravietuiesc datorita comisioanelor obtinute din inchirieri, administrare de proprietati si din tranzactiile care se fac prin Prima Casa, a mai completat fostul presedinte al ARAI.
El a adaugat ca in piata au mai ramas si neprofesionisti, dar fiind o perioada foarte grea, aproape toata lumea incearca sa se specializeze si sa ofere servicii de calitate.
Piata imobiliara si-a revenit foarte usor in primul trimestru, iar numarul tranzactiilor a continuat sa urce in luna martie fata de ianuarie si februarie, astfel ca nivelul din primele trei luni a crescut cu 2%, comparativ cu perioada similara din 2009, de la 78.321 operatiuni la 79.965, potrivit datelor notarilor publici.
Dupa prima jumatate a lui martie a inceput sa functioneze (partial, deocamdata!) si programul guvernamental Prima Casa 2, care a aprins sperantele ca in a doua parte a anului piata ar putea incepe sa dea semne clare de dezghet.
Tocmai de aceea, suprinzator sau nu, dar in ultima perioada, dupa ce au dat afara foarte multi oameni, agentiile au inceput timid sa faca din nou angajari! Mai multe detalii AICI!
Cu adevarat uimitor este insa faptul ca in majoritatea cazurilor, cerintele raman minime, au comentat agentii imobiliari cu vechime in piata!
Dupa anuntul Guvernului ca va lua masuri dure de austeritate, au inceput deja sa apara zvonuri ca piata imobiliara nu mai are sanse de revenire in viitorul apropiat, desi contextul se anunta unul favorabil ieftinirilor.
Cum ar trebui sa se comporte si ce servicii ar trebui sa va ofere agentia imobiliara ca sa-si merite banii? Va invitam sa comentati mai jos pe marginea acestui subiect!
Pe acelasi subiect: