Potrivit acestuia, daca ar fi sa aleaga intre o locuinta in apartament vechi si o casa in bloc nou ar opta cu siguranta pentru o locuinta noua. El a explicat si motivele alegerii!
 
In cazul locuintelor vechi este o problema majora: convietuirea cu ceilalti colocatari. Eu, personal, as alege o locuinta noua! De exemplu, pentru anveloparile termice, in general, in blocurile vechi, sunt anevoiase, colocatarii ajung foarte greu la un consens”, a explicat Cristian Clenciu.

Presedintele ARAI a adaugat ca poate sa dureze cativa ani buni pana cand colocatarii ajung la un consens.

Conform afirmatiilor sefului Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, la ora actuala, intre apartamentele noi si cele vechi exista o diferenta de 10 - 15.000 de euro, dar si o diferenta majora de confort!

Potrivit datelor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, anul trecut au fost reabilitate termic 629 de blocuri, la nivel national, pentru care s-au investit 160 de milioane de lei din bugetul ministerului.  

Dupa modelul programului "prima casa cumparata", Guvernul se gandeste la proiectul "vechea casa reabilitata".
 
Li se adreseaza romanilor care s-au plictisit sa tot astepte reabilitarea termica in blocul lor pe banii statului si care ar putea lua, impreuna cu toata scara, un imprumut de la banca in conditii speciale.
 
Asociatiile de locatari si-ar putea plati integral lucrarile cu bani luati din banca, iar statul ar garanta pentru imprumut.
 
Deocamdata, dobanzile se discuta cu bancile, insa acestea nu ar fi mai mari de 5%, ca in cazul programului "Prima Casa".

Ministerul Dezvoltarii s-a gandit sa initieze noul proiect, pentru ca reabilitarea blocurilor cu bani de la stat s-a blocat practic. Multe primarii nu mai au fonduri sa plateasca partea lor: 30% din costurile lucrarilor.

Cele doua programe de reabilitare termica a blocurilor se vor desfasura in paralel. Noul program este adresat in special celor care nu vor dori sa astepte pomana de la Guvern si vor dori sa se imprumute de la banci.
 

Abia am reusit sa reabilitam termic cateva sute de blocuri comuniste, ca am si dat de alte probleme. In multe cazuri lucrarile de reabilitare s-au facut romaneste, adica dupa ureche. Potrivit specialistilor in sisteme de termoizolare, pe langa faptul ca aceste blocuri vor avea probleme cu mentinerea caldurii, in timp, si fatada blocurilor ar putea cadea oricand punand in pericol viata locatarilor.
 
"S-au folosit in foarte multe cazuri adezivi pentru gresie si faianta. Fatada poate cadea si exista riscul accidentarii unor oameni. Se vede cu ochiul liber, in primul rand lipsa diblurilor. Diferentele dintre placile de polistiren sunt umplute cu adeziv, dar nu adezivul are rolul izolant, ci placa de polistiren. S-ar putea sa crape dupa ce e finisat si ulterior sa cada, ceea ce ar fi foarte periculos", a declarat Bogdan Popescu, expert in constructii.

"Din punctul nostru de vedere lucrurile stau asa: noi dam banii, iar restul, ma refer aici la proiectare si auditare, este strict in atentia administratiei locale.Putem ajunge sa nu le dam banii, putem ajunge si acolo, pentru proasta executie", a afirmat Razvan Murgeanu, secretar de stat al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
Cei care nu sunt multumiti de calitatea lucrarilor de reabilitare termica trebuie sa anunte primaria, dar si MDRT.