Preturile pot sa scada in continuare. Depinde de dificultatea unui dezvoltator, a unui constructor care sa nu aiba bani si sa vanda in pierdere! Sunt cazuri si acum in care dezvoltatorii vand in pierdere pentru ca au probleme bancare”, a explicat vineri la videochat-ul incont.ro Cristian Clenciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare - ARAI (foto).

El a adaugat ca, in prezent, pe piata, sunt oferte cu super discounturi, pentru ca anumit dezvoltatori chiar inteleg ca s-au intins mai mult decat le permitea plapuma si ca trebuie sa faca urgent rost de cash.

“Un dezvoltator constient se opreste acum cu o pierderea asumata si nu va mai avea probleme si mai mari mai tarziu! O pierdere asumata astazi poate fi mai mica acum decat peste unul - doi - trei ani!”, a punctat Cristian Clenciu.

Oficialul ARAI a adaugat ca sunt si proprietari de locuinte care au nevoie acuta de bani si atunci poti sa iti cumperi o casa la un pret foarte bun.

El a mai spus ca institutiile de credit nu ii ajuta deloc pe proprietarii care se confrunta cu mari dificultati financiare.

Bancile refuza sa evalueze apartamentele la valoarea lor de piata! Acum, sufla si in iaurt! Bancile au facut profituri frumoase si acum spun: Nu vrem sa ne asumam pierderea”, a explicat Clenciu.

Seful agentilor imobiliari din Romania a mai spus ca i se pare anormal ca o banca sa poate sa execute casa unei persoane fizice, sa i-o vanda chiar sub pretul pietei, iar persoana respectiva sa se trezeasca apoi in fata unei restante foarte mari de platit, desi a ramas si fara locuinta.

“Legile actuale nu implica niciun fel de responsabilitate si din partea bancii care a dat creditul. Clientul este un partener (sau cel putin asa ar trebui sa fie) al institutiei de credit, dar el nu este tratat deloc ca atare!”, a subliniat Cristian Clenciu.

Potrivit lui, o amanare de trei luni la plata ratelor, ce fac bancile acum, este foarte putin. “Ati auzit de cineva caruia banca i-a amanat ratele pe trei ani?! Solutia asta nu e viabila... de a amana ratele cu trei - patru luni!”, a continuat el.

In ceea ce priveste recalcularea ratelor, practicata de mai toate bancile in restructurarea creditelor, aceasta se poate face doar pentru creditele care nu sunt pe perioada maxima.

“Perioada maxima este de 30 - 35 de ani! Ati auzit de cineva caruia banca sa-i prelungeasca creditul pe 40 - 45 de ani?!”, s-a intrebat retoric Cristian Clenciu, vorbind despre solutiile bancilor destul de limitate de a juta clientii, afectati mai puternic de criza.

Potrivit acestuia, piata imobiliara are, in prezent, o volatilitate destul de mare si nu poate spune ce se va intampla in continuare… daca preturile vor mai scadea sau dimpotriva - trendul din ultima luna de crestere se va mentine!

“Ce sfat sa le dau celor care vor o casa?! Depinde de necesitatea pe care o au! Nu cred ca o diferenta de 2.000 - 5.000 de euro poate sa fie capitala, in conditiile in care ai nevoie de casa, de o buna vecinatate, de un aer mai curat...”,a punctat presedintele ARAI.

El a mai spus ca, acum, in mod normal, exista o diferenta de 10.000 - 15.000 de euro intre apartamentele noi si cele vechi, dar in acelasi timp exista o diferenta majora de confort!

“Cei care s-au mutat in apartamente noi si nu au vecini patesc asta din cauza crizei. Cand va trece criza vor avea si ei vecini!", a mai aratat acesta.

Referitor la exceptiile de la regula, el a mai afirmat ca "sunt si cazuri in care se cer preturi si de 250.000 pentru un apartament nou si dezvoltatorii nu au dat decat marginal preturile inapoi, desi nu vand nimic!"

Explicatiile sunt doua: fie au depasit cu expunerea nivlul capitalului social si fac asta pentru ca oricum banca va prelua la un moment tot, fie cred ca piata isi va reveni.

In ceea ce priveste Prima Casa, Clenciu a declarat ca ARAI a propus ca si cei care au deja locuinte: garsoniere si apartamante cu doua camere sa poata sa se mute si ei la un apartament cu doua camere, respectiv cu trei camere. Propunerea a fost insa respinsa de autoritati!

“Prima Casa a dinamizat numai segmentul vanzarilor de garsoniere si de apartamente cu doua camere din acest motiv! In Bucuresti, sunt preturile cele mai mari. Timisoara, Cluj si Constanta vin imediat dupa! In celelalte orase sunt preturi de 40.000 de euro pentru un apartament nou de doua camere, iar la cele vechi se merge si pe 20.000 - 25.000 de euro”, a explicat Clenciu.

El a adaugat ca nu crede ca programul Prima Casa in noua sa formula va avea efecte benefice asupra pietei imobiliare.

“Sunt luate in calcul doar apartamentele nou construite dupa o anumita data, dar exista un stoc deja mare de locuinte care nu s-au vandut si la alea si nu se poate da finantare prin Prima Casa. Constructorii si pentru locuintele noi si pentru cele in stoc sunt aceeasi si ei au aceleasi probleme financiare. Prima Casa nu va incuraja cu adevarat constructiile noi pentru ca nu exista o corelare!”, a continuat acesta.