Valoarea tranzacţiilor imobiliare din România a crescut cu 44% în S1, la aproape 500 mil. euro, cu perspectiva depășirii miliardului de euro, până la finalul anului
Birouri
Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare din România a ajuns la 485 milioane euro în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 44% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, arată raportul “CEE Investment Market” realizat de compania de consultanţă imobiliară JLL.
În România, numărul tranzacţiilor a crescut, iar valoarea medie s-a menţinut la aproximativ 25,5 milioane de euro.
Potrivit raportului, Bucureştiul a atras peste 25% din valoarea tranzacţiilor, sub nivelul din perioada similară a anului trecut, când a atras 48% din volumul investiţiilor, ceea ce arată că lichiditatea din oraşele secundare a crescut semnificativ.
Cele mai mari tranzacţii s-au înregistrat pe segmentul de retail (70%), în timp ce proiectele industriale au atras 13%, cele de birouri - 11%, iar hotelurile - 6%.
Cea mai mare tranzacţie înregistrată în prima jumătate a anului a fost achiziţia a 50% din portofoliul Iulius Group (Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Mall Iaşi, Iulius Mall Timişoara şi Iulius Mall Suceava şi trei clădiri de birouri) de către grupul sud-african Atterbury.
Aceasta este prima achiziţie a fondului în România, care a cumpărat acţiuni la unul dintre cei mai mari proprietari de spaţii de retail din ţară.
Pe segmentul de birouri, cea mai notabilă achiziţie a fost cea a ART BC 7 de către HILI Proporties de la un antreprenor român, pentru 30 de milioane de euro.
Globalworth a realizat cea mai semnificativă tranzacţie pe piaţa industrială în primul semestru, prin achiziţia Renault Warehouse Oarja pentru aproximativ 42 milioane de euro.
Perioada analizată a marcat intrarea unor nume noi pe piaţa locală, fie prin achiziţia unor platform regionale, fie a unor proiecte individuale. În afară de Atterbury, care deja a investit în regiune, în Serbia, alte nume noi sunt U City Public din Thailanda şi Hili Properties din Malta.
”Fundamentele pieţei rămân robuste, iar previziunile economice sunt pozitive. România va rămâne cel mai probabil performerul Uniunii Europene din punct de vedere al creşterii PIB, cu o prognoză de 5,7%, în plus vedem o cerere ridicată din partea chiriaşilor pe toate segmentele de piaţă, care este apropiată de nivelurile record din 2016. Disponibilitatea produselor de calitate este în creştere, iar diferenţele de yield dintre România şi Polonia sau Cehia se menţin semnificative”, se arată în raportul CEE Investment Market, citat de News.ro.
Pentru România, previziunile JLL indică depăşirea pragului de 1 miliard de euro.
Volumul tranzacţiilor imobiliare din Europa Centrală şi de Est a crescut cu 10% în prima jumătate a acestui an, la 5,6 miliarde de euro, România cumulând 9% din volumul total, potrivit raportului.
Pe primul loc în regiune se află Cehia, cu 37% din volumul total, care a detronat Polonia, liderul traditional al pieţei de investiţii din Europa Centrală şi de Est. Polonia a atras 29% din suma tranzacţionată, iar Ungaria 13%.
Potrivit consultanţiilor JLL, estimările pentru regiune rămân optimiste, având în vedere proiectele în curs, astfel că piaţa ar putea ajunge la 13 miliarde de euro, ceea ce ar marca un nou record, după cel înregistrat în 2016, când valoarea a fost de 12,56 milioarde euro.
JLL estima la începutul acestui an că piaţa românească a înregistrat anul trecut tranzacţii imobiliare de circa 900 milioane euro, în creştere cu 35% faţă de 2015.
Pe acelasi subiect: