Colliers: Valoarea tranzactiilor imobiliare din Romania a depasit 400 mil. euro, de doua ori si jumatate mai mult fata de 2016
Cladiri de birouri
Valoarea totala a tranzactiilor imobiliare din Romania a depasit 400 milioane euro in prima jumatate a acestui an, in crestere cu 156% fata de aceeasi perioada din 2016, reiese dintr-o analiza publicata de Colliers International.
Potrivit companiei de consultanta imobiliara, volumul total al investitiilor ar putea ajunge la 1 miliard euro in acest an.
Analistii Colliers arata ca au fost incheiate tranzactii mari in sectoarele de industrial si retail, cele mai importante fiind vanzarea depozitului Dacia Pitesti catre Globalworth pentru un total de 42,5 milioane euro, respectiv tranzactia dintre Iulius Group si Atterbury Group.
"Valoarea medie a tranzactiilor a crescut semnificativ in comparatie cu anul trecut si estimam ca 2017 va fi in continuare un an foarte bun pentru piata de investitii. Volumul ridicat de tranzactii demonstreaza ca piata devine mai lichida, iar investitorii sunt interesati de diversificarea portofoliului. De asemenea, observam o tendinta a investitorilor internationali de a crea parteneriate cu dezvoltatori locali. Acest dinamism va duce la un volum total al investitiilor de 1 miliard euro in acest an, marcand cel mai bun an pentru aceasta piata din perioada post-criza”, a declarat directorul departamentului de analiza strategica al Colliers International, Mihai Patrulescu.
Specialistii din piata estimeaza ca Romania a inregistrat anul trecut tranzactii imobiliare in valoare de 850-900 de milioane euro, in crestere cu peste 30% fata de 2015.
Potrivit analizei Colliers, pe piata de spatii industriale din zona Capitalei au fost livrati aproximativ 150.000 metri patrati(mp), cu precadere in zonele de vest si de nord si in apropiere de autostrada A1.
"Luand in considerare activitatea de pe piata industriala de pana acum, ne putem astepta la livrari de aproximativ 250.000 mp in Bucuresti si inca 100.000 mp in restul tarii, pana la finalul acestui an. Dezvoltatorii isi indreapta din ce in ce mai mult atentia catre locatii in curs de dezvoltare precum Timisoara, Sibiu, Pitesti, Cluj-Napoca, Ramnicu Valcea, Brasov sau Roman”, a completat Patrulescu.
Potrivit analistilor Colliers, stocul de spatii comerciale a crescut cu doar 30.000 mp, urmand ca inca 150.000 mp sa fie livrati pana la finalul anului.
Noile proiecte vor include parcuri de retail in orasele mai mici, respectiv extinderi ale centrelor comerciale existente din orasele mari.
In ceea ce priveste stocul de spatii de birouri, conform analizei realizate de Colliers, acesta a ajuns la la 2,2 milioane mp in Bucuresti in urma livrarii a 50.000 mp, din care 30.000 mp ii reprezinta primele doua cladiri ale proiectului Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint.
Suprafata totala inchiriata a insumat 170.000 mp, iar cererea noua, venita in special din partea firmelor de IT si BPO/SCC, a depasit pragul de 85.000 mp. Cele mai solicitate zone au fost Floreasca-Barbu Vacarescu (45.000 mp inchiriati), Piata Victoriei si Centru Vest.
Pe acelasi subiect: