Un sfert din angajații din București lucrează în clădiri de birouri clasa A și B. Dezvoltatorii oferă, la pachet, și beneficii pentru atragerea talentelor
Cladire de birouri
Numărul de angajaţi din clădirile de birouri clasa A şi B din Capitală a ajuns la aproximativ 253.000 de angajaţi la finalul primului semestru din 2018, o creştere uşoară cu 3.000, comparativ cu finalul anului precedent, conform unei analize Cushman & Wakefield Echinox.
Ţinând cont de proiectele de birouri a căror livrare este anunţată pentru al doilea semestru al anului, numărul angajaţilor din clădirile moderne de birouri din Bucureşti ar putea urca la 270.000 de persoane până la finalul acestui an.
Potrivit raportului Cushman & Wakefield Echinox, numărul angajaţilor care lucrează în clădiri de birouri clasa A şi B este în continuă creştere. În condiţiile în care disponibilitatea forţei de muncă este redusă, chiriaşii sunt din ce în ce mai interesaţi să ocupe spaţii de birouri în clădiri care să-i susţină în demersul lor de a atrage şi a reţine angajaţi talentaţi.
"Astfel proprietarii şi firmele care administrează clădiri de birouri, încep să fie şi ei implicaţi în procesul de atragere de noi talente şi retenţie a angajaţilor existenţi, propunând de exemplu pentru zonele comune un design interior modern cu spaţii colaborative, creând astfel o atmosferă animată care să încurajeze interacţiunea între diferite departamente. Un alt exemplu ar fi diversificarea serviciilor oferite, pe lângă cele tradiţionale (restaurante, spaţii comerciale) proprietarii iniţiază o serie de activităţi sportive sau de divertisment care să dezvolte şi să fixeze conceptul de micro-comunitate", spun reprezentanţii companiei internaţionale de consultanţă imobiliară.
Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), Barbu Văcărescu - Floreasca şi zona de Vest ocupă în continuare primele trei poziţii din punct de vedere al numărului de angajaţi din clădirile de birouri moderne. Aproximativ 52.000 de persoane lucrează în clădirile de birouri din zona Pipera Sud, circa 45.000 în zona Barbu Văcărescu - Floreasca, iar în Vest în jur de 38.500, cele trei zone concentrând 63% dintre angajaţii clădirilor moderne de birouri din Bucureşti.
Clădirile de birouri cu cea mai mare rată de metri pătraţi per angajat sunt situate în special în zona centrală şi CBD (Central Business District - Piaţa Victoriei - Piaţa Charles de Gaulle), care găzduiesc în special sedii de firme din sectoare precum consultanţă, asigurări şi servicii bancare sau din domeniul farmaceutic.
Cea mai mică rată de metri pătraţi per angajat rămâne în continuare zona Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), zona de birouri dedicată operaţiunilor de back-office, fiind o destinaţie aleasă în special de companiile care oferă servicii de outsourcing.
Pe acelasi subiect: